Skozi Mursko Soboto tihotapili 730 kilogramov heroina, vrednega do 87 milijonov evrov

Slovenski in madžarski policisti so s skupnimi močmi razbili organizirano mednarodno kriminalno združbo, ki je čez Slovenijo tihotapila 730 kilogramov heroina.

Objavljeno
13. november 2019 11.21
Posodobljeno
13. november 2019 15.39
FOTO: Furs
Sobotainfo
Sobotainfo
Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) so v sodelovanju s policijo v koprskem pristanišču oktobra odkrili kontejner, v katerem je bilo neverjetnih 730 kilogramov heroina. Pošiljka je bila namenjena madžarskemu podjetju v Budimpešti. 

Glede na ceno heroina na ilegalnem slovenskem tržišču policisti ocenjujejo, da bi bili zaslužki enormni.

Z veleprodajo oziroma če bi heroin prodali dilerjem, bi lahko zaslužili od deset do 15 milijonov evrov, v primeru ulične prodaje, se pravi prodaje neposredno strankam pa bi zaslužili tudi od 65 do 87 milijonov evrov.

 

Iz Irana čez Slovenijo do Madžarske


Uslužbenci Fursa so v koprskem pristanišču na podlagi analize tveganja kot rizično ocenili pošiljko s 437 rolami polietilenske folije v skupni teži dobrih 21.530 kilogramov, ki je prispela v kontejnerju. Pot zabojnika naj bi bila: Združeni Arabski Emirati–Egipt–Slovenija. Zabojnik je bil v Egiptu pretovorjen na ladjo, ki je prispela v koprsko pristanišče.  

Zabojnik s pošiljko so skenirali s tako imenovanim x-ray skenerjem. Ob analizi slike skeniranja je bil ugotovljen sum na možne nepravilnosti, zato je bila odrejena še dodatna dokumentarna kontrola pošiljke. Po pridobljenih dodatnih listinah je bilo ugotovljeno, da je pošiljka dejansko prispela iz Irana, prejemnik pa je podjetje iz Madžarske.

image
FOTO: Furs

 

Heroin skrili v role folij


Pri fizičnem pregledu blaga je sodeloval tudi vodnik s službenim psom za odkrivanje prepovedanih drog. Službeni pes je nakazal možnost, da se v zabojniku nahajajo prepovedane droge. Podrobna fizična preiskava je pokazala, da nekatere role folije po teži odstopajo od drugih.

Po pregledu ene od teh rol je bilo ugotovljeno, da so v njeni notranjosti skriti zavojčki z neznano snovjo. Preliminarni test za droge je nakazal na sum, da gre za prepovedano drogo heroin. Uslužbenci Fursa so prekinili nadaljnje aktivnosti in obvestili pristojno Policijsko upravo Koper, ki je prevzela in vodila nadaljnje aktivnosti. Postopek so prevzeli koprski kriminalisti, ki so v sodelovanju z delavci Fursa opravili podrobni ogled kraja kaznivega dejanja.Pri kriminalističnem ogledu vsebine ladijskega zabojnika so ugotovili, da je v njem 437 kolutov s PVC-folijo, 42 od teh kolutov pa je odstopalo po teži. Pri podrobnejšem pregledu so kriminalisti odkrili, da je v njih skritih 1421 zavojev s prepovedano drogo heroin. Skupna teža zavojev s prepovedano drogo heroin je bila 729,986 kilograma. 


image
FOTO: Furs


S pregledom dokumentacije spornega ladijskega zabojnika, zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi policije in Fursa je bilo ugotovljeno, da je organizirana kriminalna združba iz Madžarske organizirala prevoz ladijskega zabojnika – iz Irana prek Združenih Arabskih Emiratov oziroma Dubaja v pristanišče Koper, kamor je z ladjo prispel konec oktobra. Pošiljka je bila namenjena madžarskemu podjetju iz Budimpešte.  
 

Madžarski policisti že preiskovali znane osumljence


image
FOTO: Furs
Na podlagi ugotovitev, da so storilci kaznivega dejanja trgovine s prepovedanimi drogami iz Madžarske, je bila informacija o prestreženem tovoru heroina posredovana madžarskim varnostnim organom z zaprosilom, da identificirajo dejanskega prejemnika prepovedane droge. Od njih so policisti prejeli povratno informacijo, da na njihovem ozemlju že izvajajo kriminalistično preiskavo proti znanim osumljencem, ki so pričakovali prihod večje količine prepovedanih drog.
 

Tihotapcem nastavili past


Policisti so se odločili za tako imenovano »nadzorovano pošiljko« na relaciji Koper–Budimpešta, kamor je bil sporni ladijski zabojnik namenjen.

Na podlagi ustreznih dovoljenj koprskega okrožnega državnega tožilstva je bila celotna količina prepovedane droge zasežena, v nadaljevanju pa ladijski zabojnik zapečaten, še prej pa vanj vstavljenih 134 zavojev s prepovedano drogo heroin, skupno 69,646 kilograma teže heroina, skritih v kolutih s PVC-folijo.

 

Tudi čez naše kraje do končnega cilja


Na podlagi odobrenih prikritih preiskovalnih ukrepov so policisti ugotovili, da je ladijski zabojnik prevzel prevoznik iz Madžarske, ki ga je odpeljal čez Slovenijo na Madžarsko. Sporni ladijski zabojnik je bil od trenutka odvoza iz Luke Koper pa vse do prestopa državne meje z Madžarsko pod stalnim nadzorom slovenskih kriminalističnih enot. Zatem so spremljanje prevzeli madžarski varnostni organi.
 

Največji zaseg heroina v Sloveniji


V tem primeru gre za količinsko največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od njene osamosvojitve. 
Analize zaseženega heroina so pokazale, da je heroinska mešanica vsebovala približno 70 odstotkov heroina. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša približno 12 odstotkov. To pomeni, da bi iz enega kilograma zaseženega visokokakovostnega heroina z redčenjem oziroma povečanjem volumna s primesmi pridobili lahko tudi do šest kilogramov heroina.

V Sloveniji je storilec kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami lahko sankcioniran s kaznijo zapora v trajanju od enega do deset let, v primeru storitve kaznivega dejanja v hudodelski združbi pa s kaznijo zapora od pet do petnajst let.
Povezane vsebine