Skozi Mursko Soboto tihotapili 730 kilogramov heroina, vrednega do 87 milijonov evrov

Slovenski in madžarski policisti so s skupnimi močmi razbili organizirano mednarodno kriminalno združbo, ki je čez Slovenijo tihotapila 730 kilogramov heroina.
Fotografija: FOTO: Furs
Odpri galerijo
FOTO: Furs

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) so v sodelovanju s policijo v koprskem pristanišču oktobra odkrili kontejner, v katerem je bilo neverjetnih 730 kilogramov heroina. Pošiljka je bila namenjena madžarskemu podjetju v Budimpešti. 

Glede na ceno heroina na ilegalnem slovenskem tržišču policisti ocenjujejo, da bi bili zaslužki enormni.


 

Iz Irana čez Slovenijo do Madžarske


Uslužbenci Fursa so v koprskem pristanišču na podlagi analize tveganja kot rizično ocenili pošiljko s 437 rolami polietilenske folije v skupni teži dobrih 21.530 kilogramov, ki je prispela v kontejnerju. Pot zabojnika naj bi bila: Združeni Arabski Emirati–Egipt–Slovenija. Zabojnik je bil v Egiptu pretovorjen na ladjo, ki je prispela v koprsko pristanišče.  

Zabojnik s pošiljko so skenirali s tako imenovanim x-ray skenerjem. Ob analizi slike skeniranja je bil ugotovljen sum na možne nepravilnosti, zato je bila odrejena še dodatna dokumentarna kontrola pošiljke. Po pridobljenih dodatnih listinah je bilo ugotovljeno, da je pošiljka dejansko prispela iz Irana, prejemnik pa je podjetje iz Madžarske.

FOTO: Furs
FOTO: Furs

 

Heroin skrili v role folij


Pri fizičnem pregledu blaga je sodeloval tudi vodnik s službenim psom za odkrivanje prepovedanih drog. Službeni pes je nakazal možnost, da se v zabojniku nahajajo prepovedane droge. Podrobna fizična preiskava je pokazala, da nekatere role folije po teži odstopajo od drugih.

Po pregledu ene od teh rol je bilo ugotovljeno, da so v njeni notranjosti skriti zavojčki z neznano snovjo. Preliminarni test za droge je nakazal na sum, da gre za prepovedano drogo heroin. Uslužbenci Fursa so prekinili nadaljnje aktivnosti in obvestili pristojno Policijsko upravo Koper, ki je prevzela in vodila nadaljnje aktivnosti. Postopek so prevzeli koprski kriminalisti, ki so v sodelovanju z delavci Fursa opravili podrobni ogled kraja kaznivega dejanja.





FOTO: Furs
FOTO: Furs


S pregledom dokumentacije spornega ladijskega zabojnika, zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi policije in Fursa je bilo ugotovljeno, da je organizirana kriminalna združba iz Madžarske organizirala prevoz ladijskega zabojnika – iz Irana prek Združenih Arabskih Emiratov oziroma Dubaja v pristanišče Koper, kamor je z ladjo prispel konec oktobra. Pošiljka je bila namenjena madžarskemu podjetju iz Budimpešte.  
 

Madžarski policisti že preiskovali znane osumljence


FOTO: Furs
FOTO: Furs
Na podlagi ugotovitev, da so storilci kaznivega dejanja trgovine s prepovedanimi drogami iz Madžarske, je bila informacija o prestreženem tovoru heroina posredovana madžarskim varnostnim organom z zaprosilom, da identificirajo dejanskega prejemnika prepovedane droge. Od njih so policisti prejeli povratno informacijo, da na njihovem ozemlju že izvajajo kriminalistično preiskavo proti znanim osumljencem, ki so pričakovali prihod večje količine prepovedanih drog.
 

Tihotapcem nastavili past


Policisti so se odločili za tako imenovano »nadzorovano pošiljko« na relaciji Koper–Budimpešta, kamor je bil sporni ladijski zabojnik namenjen.


 

Tudi čez naše kraje do končnega cilja


Na podlagi odobrenih prikritih preiskovalnih ukrepov so policisti ugotovili, da je ladijski zabojnik prevzel prevoznik iz Madžarske, ki ga je odpeljal čez Slovenijo na Madžarsko. Sporni ladijski zabojnik je bil od trenutka odvoza iz Luke Koper pa vse do prestopa državne meje z Madžarsko pod stalnim nadzorom slovenskih kriminalističnih enot. Zatem so spremljanje prevzeli madžarski varnostni organi.
 

Največji zaseg heroina v Sloveniji


V tem primeru gre za količinsko največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od njene osamosvojitve. 
Analize zaseženega heroina so pokazale, da je heroinska mešanica vsebovala približno 70 odstotkov heroina. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša približno 12 odstotkov. To pomeni, da bi iz enega kilograma zaseženega visokokakovostnega heroina z redčenjem oziroma povečanjem volumna s primesmi pridobili lahko tudi do šest kilogramov heroina.

V Sloveniji je storilec kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami lahko sankcioniran s kaznijo zapora v trajanju od enega do deset let, v primeru storitve kaznivega dejanja v hudodelski združbi pa s kaznijo zapora od pet do petnajst let.