Sodnica v bran partnerju, policija ne želi polemizirati z družino

»A. H. ni bil nikoli fizično nasilen, bil je sočuten, ljubeč in zelo dober oče,« je sporočila.

Objavljeno
02. julij 2019 12.52
Posodobljeno
02. julij 2019 17.29
Sodnica mariborskega okrožnega sodišča je bila tarča napada v nedeljo, 16. junija, malo po polnoči pred domačo hišo v mariborski mestni četrti Pekre. FOTO: Tadej Regent/Delo
STA, L. Z.
STA, L. Z.
Mariborska sodnica Daniela Ružič je zaradi brutalnega napada, ki je sprožil veliko odzivov, tudi s strani politike, kazensko ovadila neznanega storilca in ne svojega partnerja, poroča STA.

Kot je danes sporočila preko hčerke, se namreč partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Želi namreč, da se prenehata »gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem«.

»Edino, kar bom povedala o naši družini, je, da A. H. ni bil nikoli fizično nasilen, bil je sočuten, ljubeč in zelo dober oče. Prav tako nisem nikoli nobeni sodelavki ali prijateljici govorila, da je bil nasilen, to je laž. Če bi samo enkrat položil roko name, bi zvezo z njim takoj prekinila in se odselila, saj nisem tip ženske, ki bi prenašala kakršnokoli nasilje. Če ne bi bilo tako, ga ne bi takoj po napadu poklicala in se nanj obrnila za pomoč,« je še sporočila sodnica, ki se zaradi posledic brutalnega napada 16. junija še vedno zdravi v mariborski bolnišnici.


 

»Ohranjal me je pri zavesti, ko sem se borila za življenje«


Dodala je, da je ovadbo podala zoper neznanega storilca in ne zoper A. H. Policiji je 27. junija povedala, da se počuti ogroženo, vendar »ne s strani A. H., temveč s strani neznanega storilca kaznivega dejanja, zoper katerega je podana kazenska ovadba«.

»Ohranjal me je pri zavesti, ko sem se borila za življenje. Glede na navedena dejstva želim, da se nemudoma preneha s pisanjem in objavljanjem neresnic, saj le te ustvarjajo negativno mnenje in posledično dolgoročno škodijo meni in moji družini,« je še sporočila sodnica.

Napad je sprožil številne odzive v javnosti, saj so se pojavila ugibanja, da je bil povezan z njenim sodniškim delom. Policija je preiskovalne postopke vodila tako v smeri sodničinega poklicnega dela in zasebnega življenja. Kriminalisti so po obširni preiskavi nato 24. junija vložili kazensko ovadbo zoper sodničinega partnerja, saj so prepričani, da je bil napad povezan z njenim zasebnim življenjem.

Tožilstvo zoper osumljenca ni predlagalo pripora, zato mu je policija izrekla ukrep prepovedi približevanja. Na podlagi pritožbe pa je preiskovalna sodnica slovenjgraškega sodišča ta ukrep razveljavila, ker je menila, da zanj niso izpolnjeni vsi zakonski pogoji. Njeni odločitvi je pritrdil tudi zunajobravnavni senat okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu.


Mariborski kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil


Odzvali so se tudi mariborski policisti. »Razumemo, v kakšnem položaju se trenutno nahaja oškodovanka, a ne glede na to ne bomo polemizirali s člani družine in komentirali razmer v družini ter razlogov, ki so pripeljali do današnje izjave. V tem delu
lahko odgovorimo le, da od oškodovancev in oseb, ki bi policiji lahko dali koristne informacije v povezavi s kaznivim dejanjem, pričakujemo tvorno sodelovanje v preiskavi, ne pa preko medijev,« so uvodoma zapisali v sporočilu za javnost.

»Z izvedbo različnih ukrepov in procesnih opravil je policija utemeljila sum, da je kaznivo dejanje storila določena oseba, vendar pa je mariborsko okrožno državno tožilstvo, ki je usmerjalo predkazenski postopek, ocenilo, da zbrani dokazi sicer utemeljujejo sum, vendar ne v zadostni meri, da bi osumljenega privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku,« so pojasnili nekatere odločitve.

Policija je zoper osumljenca podala kazensko ovadbo in zaradi zagotavljanja varnosti oškodovanke zoper osumljenca odredila tudi ukrep prepovedi približevanja. »Ta sodno ni bil potrjen, zato policija še vedno izvaja ukrepe v okviru svojih zakonskih pooblastil, s katerimi zagotavlja varnost oškodovanke.«

Mariborski kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, preverjanjem okoliščin in izvedbo drugih operativnih ukrepov.