Nasilneža oropala več prostitutk

Policisti Bosanca in Srba sumijo več ropov in spolnega nasilja.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Roman ŠŠipić
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Roman ŠŠipić

Ljubljana – Kriminalisti ljubljanske policijske uprave (PU) so prijeli 34-letnega državljana Bosne in Hercegovine ter 18-letnega državljana Srbije, ki ju sumijo, da sta na območju Ljubljane v več stanovanjih oborožena oropala prostitutke.

Po besedah Valterja Zrinskega, vodje oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana, so kriminalisti od aprila do srede junija obravnavali pet oboroženih ropov. Osumljena sta bila skrajno nasilna, žrtvam sta grozila z orožjem, nad dvema žrtvama sta izvršila tako posilstvo kot spolno nasilje.

Do žrtev sta prišla prek telefonskih številk, objavljenih na spletnih straneh. Bosanec je v začetku aprila vzpostavil kontakt z žrtvijo in se z njo dogovoril za spolne storitve. Takoj po vstopu v stanovanje ji je zagrozil s pištolo in od nje zahteval, da leže na tla. Ko ji je poskušal zvezati roke, se mu je uprla, zato jo je zverinsko pretepel in zahteval denar, ki mu ga je tudi izročila. Zaradi hudih poškodb so jo z reševalnim vozilom prepeljali v ljubljanski klinični center (UKC).

»Sredi junija pozno popoldne sta osumljenca prek telefona že spet vzpostavila kontakt z dvema žrtvama, s katerima sta se dogovorila za spolne usluge,« pravi Zrinski. Po vstopu v stanovanje sta jima zagrozila z orožjem, ju pretepala in zahtevala denar. Tega sta tudi našla, a z najdeno vsoto nista bila zadovoljna. Zahtevala sta več. »Ker pa denarja nista imeli, sta postala samo še bolj nasilna. Oškodovanki sta zvezala, ju pretepla, grozila z orožjem, z nožem, ter se spolno izživljala na posebno poniževalen način,« je pripovedoval Zrinski. Bosanec je eno tudi posilil. Dekleti so morali oskrbeti v UKC.

S kolegi s PU Koper so osumljenca v sredo izsledili na plaži v Fiesi. »Ker pa je obstajal sum, da sta oborožena in sta svoja dejanja že tako izvrševala izjemno nasilno, so prijetje opravili kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov in policisti specialne enote.« Pridržali so ju in ju včeraj privedli pred preiskovalnega sodnika.

Starejši osumljenec je bil med letoma 2006 in 2017 v Sloveniji že enajstkrat pravnomočno obsojen za premoženjska kazniva dejanja in kazniva dejanja z elementi nasilja. Mlajšega pri nas še niso obravnavali, so ga pa v njegovi domovini. Zrinski napoveduje, da bodo ovadbo dopolnili še za tri kazniva dejanja ropov, pri katerih so bile žrtve prav tako prostitutke, dejanja pa so bila izvršena maja in junija. Ker sumijo, da je bilo tovrstnih dejanj več, naprošajo vse morebitne žrtve, da jih naznanijo na 113 ali na 080 1200.