Naskrivaj rodila, dojenčka pustila na tleh in si prižgala cigareto

Povzročitev smrti iz malomarnosti: Kamničanka je sama rodila v stanovanju, deklici ni nudila nobene oskrbe.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

Kamnik – Policisti so ovadili 44-letno B. N. iz Kamnika, ker je iz malomarnosti povzročila smrt novorojenčka, ki ga je, potem ko je pred vsemi prekrivala nosečnost, rodila v noči na 26. september 2017 povsem sama, in ga prepustila usodi. Čeprav je že prej rojevala otroke in je tako vedela, kaj bi morala storiti, za deklico ni poskrbela.

Kdor povzroči smrt drugega iz malomarnosti, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let, veleva kazenski zakonik. Tega kaznivega dejanja zdaj sumijo 44-letnico, zoper njo pa so uvedli preiskavo na kazenskem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani.
 

Do pet let zapora


Očitki preiskovalcev so, da je ženska pred svojci vse do konca prikrivala, da pričakuje otroka. Celotno nosečnost ni opravila niti enega ginekološkega pregleda. A ovadba, da je iz malomarnosti povzročila smrt drugega, jo je doletela, ker je v nekem kamniškem stanovanju brez zdravniške pomoči rodila živega otroka ženskega spola. Sama je prerezala popkovino, nato pa je po porodu golega dojenčka pustila ležati na tleh ter ga izpostavila podhladitvi. Čeprav je deklica hlipala, še vedno ni ukrepala, ampak si je prižgala cigareto, nato vzela polivinilasto vrečko, deklico položila vanjo in jo odložila na omaro, smo izvedeli.
Tožilci so prepričani, da ni ravnala s potrebno skrbnostjo, saj je že prej rojevala otroke in bi se morala zavedati, da mora ob popadkih takoj poklicati zdravniško pomoč. Tega pa ni storila, celo pred sostanovalko, ki je bila tedaj v stanovanju, ji je uspelo zamolčati porod ter smrt novorojenega otroka. Če bodo po preiskavi tožilci proti Kamničanki vložili obtožbo, ji bo torej zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti pretilo do pet let zapora.