Ne poskus uboja, kvečjemu povzročitev lažje poškodbe

Izvedenec meni, da vbod ni bil zelo silovit, niti ciljno usmerjen, življenje zabodenega ni bilo ogroženo
Fotografija: Obtoženec krivde ni priznal. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Obtoženec krivde ni priznal. FOTO: Dejan Javornik

Ljubljana – Odvetnik Žiga Klun je prepričan, da tožilstvo napačno preganja njegovo stranko, Eritrejca Cocoja Filipa Faragalaja. »To ni poskus uboja, kvečjemu povzročitev lažje telesne poškodbe,« pravi zagovornik, z njim pa se očitno strinja tudi izvedenec sodnomedicinske stroke dr. Borut Štefanič.

Štiriindvajsetletni obtoženec ne priznava, da je 29. novembra v saveljskem samskem domu poskušal vzeti življenje (so)stanovalcu Primožu Rožiču, trdi, da ga takrat sploh ni bilo tam. Toda obtožba ga bremeni, da je Rožiča na hodniku napadel z železno palico, ga z nožem, dolžine rezila 6,5 centimetra, zabodel v vitalni del telesa, da je dobil štiri centimetre globoko rano, nato pa ga je porezal še po trebuhu in stegnu. Ko je padel na tla, pa naj bi ga še pretepel z lesenim kolom.

Spor med stanovalci je nastal, ker naj bi se Faragala enemu od njih priklopil na kabelsko televizijo, a mu za to ni hotel plačati. Ko se je Rožič vračal z obiska pri tem stanovalcu, pa je menda Eritrejec »planil iz svoje sobe, začel vpiti 'respect, respect', nato pa me je začel z belo palico tolči po glavi. Bil je kot divja zver. Zbil me je na tla, me tolkel, v oči mi je porival prste, nato pa je iz Pipanove sobe prišel še en stanovalec, se zadrl in potem je le vstal z mene ter zbežal,« je na sodnem procesu, ki poteka pred okrožno kazensko sodnico Dejo Kozjek, pripovedoval Rožič. Šele pozneje naj bi se zavedel, da ga je Faragala tudi zabodel, od njega pa terja 4000 evrov odškodnine.


Svetleč srebrn predmet


S čim ga je zabodel, Rožič ne ve. Kolikor se spominja, je imel v roki neki svetleč srebrn predmet. Toda izvedenec Štefanič ne more z zagotovostjo izključiti, da je bil pri dejanju uporabljen oster del steklenice ali celo kakšen večji ključ. Po njegovem mnenju vbod v oškodovančev trebuh ni bil ravno silovit, saj ni segel v oškodovančevo trebušno votlino in ni dosegel notranjih organov.

Rožičevo življenje ni bilo ogroženo in bi bilo morda le v primeru, če nekaj ur ne bi prejel zdravniške pomoči. »Sunek noža oziroma ostrega predmeta bi moral biti močnejši, da bi bil oškodovanec huje poškodovan. Sunek ni bil ciljno usmerjen, saj če bi kdo nameraval koga hudo poškodovati oziroma ga celo ubiti, bi meril v prsni koš, in sicer v predel srca. Ta vbodnina v trebušni predel pa bolj kaže na to, da je bila prizadejana bolj naključno v smislu, da kjer bo, pač bo.«

Ali se bo tožilec Jože Jarc odločil za spremembo obtožbe, bo znano v nadaljevanju in predvidenem koncem procesa, ki bo 17. oktobra. Če bi jo spremenil v kaznivo dejanje povzročitve lahke telesne poškodbe, ki je bila prizadejana z nevarnim orožjem oziroma orodjem, bi Faragalaja, ki je že skoraj leto dni v priporu, lahko doletelo do največ tri leta zapora.

Zaslišali pa bodo še enega stanovalca samskega doma, ki je po incidentu poklical na 112. Sporočil je, da je bil »prijatelj sosed zaboden v stegnenico in vamp, po obrazu ima rane«, na zdravnikovo vprašanje, ali je človek pri zavesti, pa je odgovoril: »Da, v redu je on, čisto v redu.«

Faragala je v Slovenijo prispel leta 2010 kot mladoletnik brez spremstva. Zadnja denarna socialna pomoč, ki jo je dobil konec lanskega leta, je znašala 297,53 evra. Leta 2012 je bil obsojen na dve leti zapora zaradi ropa v Ljubljani, leta 2015 pa na pol leta pogojnega zapora zaradi nasilništva. Februarja letos mu je potekel status dovoljenja bivanja tujca v Sloveniji, zato ga bo morda doletel celo izgon iz naše države.

Preberite še: