Neznanci sredi Ljubljane oskrunili celo vrsto spomenikov

Policija nočni obračun vandalov s spomeniki, med katerimi so vrhunske stvaritve slovenskih kiparjev, še preučuje.

Objavljeno
03. julij 2019 11.23
Posodobljeno
03. julij 2019 15.19
Kidričev spomenik, delo kiparja Zdenka Kalina. FOTO: Mavric Pivk/Delo
V. U., L. Z.
V. U., L. Z.
Minula noč je žalostni seznam obračunov vandalov z javnimi spomeniki, ki so pogosto delo vrhunskih slovenskih kiparjev, podaljšala z vandalskim pohodom, ki se kaže kot najobsežnejši doslej. Vandali so se lotili spomenikov, postavljenih v strogem središču mesta, na ploščadi Trga republike pred državnim parlamentom, pred Cankarjevim domom, v Rožni Dolini in na Viču.

Poškodovani so Spomenik revolucije kiparja Draga Tršarja, spomenik Borisu Kidriču kiparja Zdenka Kalina, spomenik padlim v narodnoosvobodilnem boju pri Gimnaziji Vič, spomenik talcem ob Večni poti kiparja Ivana Štreklja in spomenik Toniju Mrlaku, sestreljenemu med osamosvojitveno vojno nad Rožno dolino, ko je letel z neoboroženo gazello v sestavi JLA, s katero je prevažal kruh enotam v vojašnico na Vrhniki.

image
Spomenik revoluciji kiparja Draga Tršarja. FOTO: Mavric Pivk/Delo


image
Spomenik revoluciji kiparja Draga Tršarja. FOTO: Mavric Pivk/Delo


image
Spomenik revolucije. FOTO: Mavric Pivk/Delo


image
Spomenik talcem ob Večni poti. FOTO: Mavric Pivk/Delo


image
Spomenik Toniju Mrlaku v Rožni dolini. Spomenik so medtem že očistili. FOTO: SD


image
Spomenik pri Gimnaziji Vič. FOTO: Mavric Pivk/Delo


image
Spomenik pri Gimnaziji Vič. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Policisti dogodek še preiskujejo


Kot nam je sporočila Nataša Pučko s Policijske uprave Ljubljana, so jih o poškodovanju spomenikov obvestili zjutraj. Policisti še opravljajo oglede in zbirajo obvestila, v vseh primerih so obvestili tožilstvo. Ugotovili so, da so za zdaj še neznani storilci preko noči na različnih lokacijah po Ljubljani popisali šest spomenikov z različnimi vsebinami.

Predsednik republike Borut Pahor je v tvitu zapisal, da skrunjenje spomenikov ne predstavlja svobode političnega izražanja, pač pa njeno ogrožanje.Z Ministrstva za kulturo so se odzvali s sporočilom, da obsojajo vandalizem, ki se je zgodil nad kulturno dediščino, med katero so tudi spomeniki državnega in lokalnega pomena. Sanacija je že v teku, so pripisali.

Minister Zoran Poznič je skrunitev spomenikov kulturne dediščine označil kot nesprejemljivo in zavržno dejanje.Odzvala se je tudi Mesna občina Ljubljana. »V primeru sinočnje skrunitve spomenikov gre za sramotni vandalizem brez
primere,« so zapisali na facebooku in dodali, da bo sanacija končana danes.

Vandalski pohod nad spomenike so ostro obsodili v stranki Socialnih demokratov.Na Facebooku se je odzval sin pokojnega Tonija Mrlaka Tomaž Mrlak.Nočni vandalski pohod nad spomenike so na Facebooku obsodili tudi v Levici.