NPU ovadil Mirka Tuša

Po poročanju portala Siol so ovadili lastnika trgovske verige Tuš Mirka Tuša, njegovo ženo in enega od nekdanjih direktorjev družbe Tušmobil.

Objavljeno
29. november 2018 17.30
Posodobljeno
29. november 2018 23.02
Mirko Tuš se je leta 2014 o prodaji Tušmobila dogovoril s Telemachom, ta je za operaterja plačal 110 milijonov evrov. FOTO: Aleš Černivec
STA, I. R., L. Z.
STA, I. R., L. Z.
Ljubljana – Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je tožilstvu ovadil tri fizične osebe zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Po poročanju portala Siol so to lastnik trgovske verige Tuš Mirko Tuš, njegova žena in eden od nekdanjih direktorjev družbe Tušmobil.

Lastnik celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe iz Celja je z namenom, da bi sebi in svojemu družinskemu članu pridobil premoženjsko korist, naklepno napeljal k zlorabi položaja direktorja te družbe. Ta naj bi nato po pooblaščencu podal zahtevek za prenos pravice imetnika blagovnih znamk na lastnika in njegovega družinskega člana, prenos pa je bil opravljen, ne da bi družba od fizičnih oseb prejela ustrezno plačilo. Pridobitelja blagovnih znamk sta tako pridobila 19,3 milijona evrov koristi, za kolikor je bila oškodovana celjska družba, so zapisali na policiji.

Nato sta fizični osebi prodali blagovni znamki prek družbe iz Hongkonga, katere prikrita lastnika sta, gospodarski družbi v Luksemburg, za kar je hongkonška družba prejela poslovni delež navedene sestrske družbe luksemburške družbe. S temi aktivnostmi naj bi fizični osebi dosegli povečanje vrednosti premoženjske koristi na 29 milijonov evrov, kolikor je vrednost pridobljenega poslovnega deleža.

image
Mirko Tuš. FOTO: Roman Šipić


Mirko Tuš se je leta 2014 o prodaji Tušmobila dogovoril s Telemachom, ta je za operaterja plačal 110 milijonov evrov. Pozneje so banke, ki so prejele večino kupnine, izvedele, da se je Mirko Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še za prodajo Tušmobilove blagovne znamke, ki je bila na njihovo začudenje v lasti zakoncev Mirka in Tanje Tuš, piše portal.

Čeprav je Telemach blagovno znamko kmalu po prevzemu ugasnil, je zanjo plačal 29 milijonov evrov. Posel je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga. Preiskava NPU je pokazala, da je podjetje v prikriti lasti zakoncev Tuš, navaja portal.

image
Mirko Tuš se je leta 2014 o prodaji Tušmobila dogovoril s Telemachom, ta je za operaterja plačal 110 milijonov evrov. FOTO: Aleš Černivec


Siol poroča, da kriminalisti tudi domnevno sporno prodajo blagovnih znamk Engrotuša. Banke upnice že dlje časa prodajajo svoje terjatve do skupine Tuš, njihov kupec pa bi z njihovo pretvorbo v kapital postal novi lastnik tretje največje trgovske verige v državi. A Mirko Tuš je z odtujitvijo blagovnih znamk Engrotuša v roke dobil vzvod, s katerim lahko novemu lastniku trgovin prepreči uporabo blagovne znamke Tuš, od njega zahteva visoko nadomestilo oz. odškodnino za njeno uporabo ali postavlja različne zahteve po solastniškem deležu ali za to, da ostane na položaju direktorja, piše portal.