Obupani poskus prehoda čez mejo pri Dobovi

Izpod nevarnega oklepa gline reševali ljudi, ki so se poskušali prebiti čez schengensko mejo.
Fotografija: Življenje je za pot čez schengensko mejo tvegalo 12 otrok. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Življenje je za pot čez schengensko mejo tvegalo 12 otrok. FOTO: PU Novo mesto

Policisti PMP Dobova so med kontrolo tovornega vlaka z dvajsetimi zaprtimi vagoni, natovorjenimi z glino, ki je v Slovenijo pripeljal iz Srbije, v enem izmed njih našli skritih več tujcev, ki so se na ta način poskušali izogniti mejni kontroli. Zaradi suma, da se osebe nahajajo tudi v drugih vagonih, so se odločili za temeljit pregled.

Trideset beguncev, med njimi skoraj polovica otrok, je bilo skritih v vagonih z glino. FOTO: PU NM
Trideset beguncev, med njimi skoraj polovica otrok, je bilo skritih v vagonih z glino. FOTO: PU NM


Pri delu so jim pomagali policisti PP Brežice in gasilci PGD Mihalovec, sodelovali so tudi vodniki z reševalnimi psi Zveze vodnikov reševalnih psov in Kinološke zveze Slovenije.

Tri osebe so potrebovale zdravniško pomoč. FOTO: PU NM
Tri osebe so potrebovale zdravniško pomoč. FOTO: PU NM


V vagonih so policisti odkrili 30 tujcev iz Iraka, Sirije, Irana in Afganistana, ki so se zakopani v glini poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Razmere v zaprtih vagonih so bile življenjsko ogrožujoče predvsem zaradi pomanjkanja kisika, razmočena glina na površju pa se je strdila in ustvarila nevaren oklep.

Vagone z glino so preiskali s psi. FOTO: PU Novo mesto
Vagone z glino so preiskali s psi. FOTO: PU Novo mesto


Policiste vodnike in gasilce je, kot so zapisali, presunilo, da je bilo med tujci kar 12 otrok, starih med pet in 14 let, in visoko noseča ženska. Tri osebe, ki so potrebovale zdravniško pomoč, so oskrbeli v brežiški bolnišnici.

Begunci so se za prečkanje meje zakopali v vagone z glino. FOTO: PU Novo mesto
Begunci so se za prečkanje meje zakopali v vagone z glino. FOTO: PU Novo mesto


Begunci po navedbah policije niso zaprosili za azil, zato jih je policija vrnila na Hrvaško. 

Pri intervenciji je bil navzoč tudi poveljnik prostovoljnega društva gasilcev Mihalovec Peter Herakovič, ki je za STA povedal, da so bile znotraj vagonov nekakšne lesene hiške, ki so ljudem omogočale, da so prišli do kisika. Na hiškah je bila glina, vhode do njih pa so zaprli z večjim grudom. »To so bili nekakšni rovi,« je povedal Herakovič.

Ljudje, ki so jih našli v vagonih, so bili prestrašeni in izčrpani in po poveljnikovem mnenju v takšnem stanju ne bi več dolgo zdržali, največ nekaj ur. »Sploh tisti, ki smo jih reševali zadnje, so bili v obupnem stanju,« je pojasnil.

Na vprašanje, kako je intervencijo doživel sam, je povedal, da je bila to zanj rutina, saj je bil prisoten že v več podobnih posredovanjih. Pohvalil je vodnike psov in kinološko društvo. »Izredno požrtvovalno so delali, imajo super dresirane pse,« je povedal. Po njegovi oceni brez njih ne bi našli niti polovice migrantov.

Preberite še: