Oče in sin vztrajata pri nedolžnosti

Dvojici očitajo nedovoljeno sprejemanje daril in pranje denarja.
Fotografija: Zoran Miloševič z zagovornikom Milanom Krstićem. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Zoran Miloševič z zagovornikom Milanom Krstićem. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Pred sodnico na okrožnem sodišču v Ljubljani sta zaradi korupcijske afere v zdravstvu stopila zdravnik Zoran Miloševič in njegov sin Mihael Miloševič Štamberger, ki jima tožilstvo očita nedovoljeno sprejemanje daril in pranje denarja. Obtožena vztrajata, da sta nedolžna, obramba pa opozarja, da tožilstvo očitanega dejanja ni ustrezno konkretiziralo, je poročala STA.

Tožilstvo Miloševiču očita, da je za pridobitev in ohranitev posla dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem od podjetja Emporio Medical zase zahteval in sprejel okoli 143.000 evrov. Denar je bil nakazan na njegov bančni račun na Hrvaškem in na račun njegovega sina, odprt pri banki v Švici. Miloševiču tožilstvo tako očita kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril in pranje denarja, slednje očita tudi njegovemu sinu Mihaelu Miloševič Štamberger.

image_alt
»Odlični zdravniki«, ki so leta sprejemali podkupnine


Obtožena sta pred sodnico Marjeto Dornik vztrajala, da očitanih kaznivih dejanj nista storila. Dornikovi je namreč ljubljansko sodišče dodelilo zadevo po tistem, ko je sodnica Dejana Fekonja predlagala svojo izločitev, saj se je že seznanila z dokazi, ki so bili nato izločeni iz sodnega spisa.

Zagovornika sta opozorila na po njuni oceni premalo konkretizirano očitano kaznivo dejanja in sodišču predlagala, da tožilstvo pozove k natančni opredelitvi časa in kraja kaznivega dejanja. Miloševićev zagovornik Milan Krstić je ob tem izpostavil, da je ustavno sodišče že sprejelo stališče, da neopredeljeni pojmi ne morejo biti podlaga za kaznivo dejanje. Predlagal je celo, da sodišče že dane izreče oprostilno sodbo.

Tožilec Iztok Krumpak je prepričan, da v obtožnici opisana ravnanja vsebujejo vse objektivne in subjektivne zakonske znake očitanih kaznivih dejanj. Po njegovi oceni prav tako ni pravne podlage za takojšnji izrek oprostilne sodbe.

Intervencijski nevroradiolog Zoran Milošević. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Intervencijski nevroradiolog Zoran Milošević. FOTO: Aleš Černivec/Delo


S tem se je strinjala tudi sodnica. Obtožnica je po njeni oceni tudi konkretizirana do te mere, da omogoča aktivno obrambo in zagotavlja načelo poštenega postopka.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji ponedeljek z zaslišanjem nekaterih zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer je Miloševič zaposlen in je pri svojem delu uporabljal material, ki ga je dobavljalo podjetje Emporio Medical.

Miloševič in njegov sin sta dva izmed obtoženih v aferi, v središču katere se je znašlo podjetje Emporio Medical. Za prvo skupino obtoženih se je sojenje z nepravnomočno obsodilno sodbo sklenilo sredi februarja. Sodni senat, ki mu je predsedovala Fekonja, je zdravnikom in nekdanjemu komercialistu v podjetju, ki jih je spoznalo za krive sprejemanja oziroma dajanja nedovoljenih daril, izreklo od 10 mesecev do treh let zaporne kazni, denarne kazni in odvzem premoženja.

Preberite še: