Ogledi letališča so bili stalna praksa

Med drugim so zaslišali tri zaposlene na brniškem letališču, ki so pojasnili, da je bilo individualno vodenje po letališču brezplačno in stalna praksa.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevalo sojenje v aferi preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Med drugim so zaslišali tri zaposlene na brniškem letališču, ki so pojasnili, da je bilo individualno vodenje po letališču brezplačno in stalna praksa.

Eden od obtoženih, nekdanji zaposleni v podjetju Fraport Robert Gradišar, naj bi v zameno za ureditev pregleda pri zdravniku prijatelju prvoobtoženega Uroša Smiljića omogočil ogled letališča. Gradišar je že na preteklih obravnavah predložil dokumentacijo, ki po njegovih besedah dokazuje, da gre za običajno prakso letališča in da ni kršil nobenih pravil.

image_alt
Uroš Smiljić po dveh letih nazaj v UKC Ljubljana


Včeraj so o tem pred sodnim senatom spregovorili tudi trije zaposleni na brniškem letališču, zaslišanje katerih je po poročanju STA predlagala obramba. Kot so pojasnili, so bili individualni ogledi letališča brezplačni, nekateri od zaposlenih so jih opravili med delovnim časom, ko je to dopuščalo njihovo delo.

Kakšnega posebnega protokola za to ni bilo, obiskovalce pa je bilo treba predhodno napovedati varnostni službi in jim zagotoviti stalno spremstvo na varovanem območju letališča. Po njihovih besedah so bili taki ogledi standardna praksa, vsakomur, ki si je ogled želel, so ga tudi omogočili.

V javnosti je zgodba o domnevnem preskakovanju čakalnih vrst zakrožila ob hišnih preiskavah v UKC in na ljubljanskem onkološkem inštitutu v začetku oktobra 2016. Slabi dve leti pozneje je specializirano državno tožilstvo spisalo obtožnico, v kateri prvoobtoženemu Smiljiću očitajo sprejemanje podkupnine v zameno za ureditev zdravniške obravnave mimo uradne čakalne vrste, več osebam pa podkupovanje.