Osumljenca za smrt še niso zaslišali

Od sedmerice vpletenih v usoden pretep sta bila obsojena dva.
Fotografija: S pogojno obsodbo jo je odnesel tudi Davor Hrgić. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
S pogojno obsodbo jo je odnesel tudi Davor Hrgić. FOTO: Aleš Andlovič

Maribor – Izmed sedmerice, ki ji na mariborskem okrajnem sodišču sodijo zaradi nasilništva pri tragičnem pretepu na mariborski tržnici januarja letos, sta le dva priznala krivdo. Preostalih pet se je izreklo, da krivde ne priznavajo, tako da se bo zoper njih začel sodni proces.

Za zdaj pa je še daleč od zatožne klopi Vlado Bodiroža, ki ga policisti sumijo, da je tragične januarske noči zabodel Maria Krnjića iz Bohove. Kot smo izvedeli, zoper njega sploh še ni bila uvedena sodna preiskava, saj naj bi ga preiskovalni sodnik prihodnji teden šele zaslišal. Zakaj je moralo miniti skoraj leto dni, da bo glavni osumljenec zaslišan, je vprašanje, na katero niti v strokovnih krogih ni pravega odgovora.

Policisti so prepričani, da je Bodiroža, doma iz okolice Celja, usodne noči iz žepa potegnil nož in ga zarinil v trebuh Mariu Krnjiću. Osumljenemu v prid sicer govori, da je v času tragedije ležal na tleh in se branil pred udarci in brcami najmanj treh napadalcev. Če bo Bodiroža sploh sedel na zatožno klop, tako še ni gotovo, saj bi lahko tožilstvo po končani preiskavi celo odstopilo od pregona, če bi ocenilo, da je bilo dejanje storjeno v silobranu.

Da se Bodiroža počuti kot žrtev, priča tudi dejstvo, da je zoper sedmerico obtoženih na sodišču vložil odškodninski zahtevek. Od 29-letnega Mateja Grenka, 45-letnega Gorana Mlakarja, 32-letnega Zorana Žilarevića, 32-letnega Darka Radovića, 33-letnega Sergeja Mirjanića, 35-letnega Davorja Hrgića in 36-letnega Danijela Polšeta zahteva sedem tisoč evrov odškodnine. Kar 4500 evrov želi zaradi povzročenih telesnih poškodb in 2500 evrov zaradi strahu, ki ga je pretrpel med pretepom.

Omeniti velja, da sta izmed sedmerice, ki je tragične noči skupaj s Krnjićem nedaleč od tržnice napadla 35-letnega Bodirožo ter 28-letnega Slavišo Vučičevića, 25-letnega Luko Zagoričnika Pestivška, 25-letnega Anžeta Goloba, 38-letnega Svena Neškovića, 21-letno Katjo Berić in 19-letno Kristino Jerković, krivdo na predobravnavnem naroku priznala le Davor Hrgić in Danijel Polše.

Polše se je s tožilstvom pogodil za sedemmesečno zaporno kazen, a je hkrati zaprosil, da bi jo odslužil z delom v družbeno koristi, s čimer se je strinjala tudi tožilka Mateja Artenjak. Njegovi prošnji je ugodilo še sodišče in mu naložilo 408 ur dela v družbeno koristi, ki jih mora oddelati v dveh letih.

S pogojno obsodbo jo je odnesel tudi Hrgić. S tožilstvom se je pogodil za kazen petih mesecev in 15 dni zapora z dveletno preizkusno dobo. Kazen, nižja od šestih mesecev, je bila zanj ugodna, ker je tako obdržal možnost za morebitno zaposlitev (tudi) v javni upravi.