Padla med opravljanjem službe

Država mora naši najboljši padalki Ireni Avbelj plačati 75.000 evrov odškodnine in skoraj 500 evrov mesečne rente.
Fotografija: Poleg drugih poškodb je imela zunanji zlom noge, zlome križnice in vretenc. FOTO: Matej Druznik/Delo
Odpri galerijo
Poleg drugih poškodb je imela zunanji zlom noge, zlome križnice in vretenc. FOTO: Matej Druznik/Delo

Ljubljana – Višje sodišče je zavrnilo pritožbo državnega odvetništva in najboljši slovenski padalki vseh časov Ireni Avbelj pritrdilo v njenem sporu z državo oziroma ministrstvom za obrambo (Mors), da se je njen padec, po katerem je bila hudo poškodovana, zgodil med opravljanjem službe.

Čeprav sta država oziroma Mors trdila, da nimata nič opraviti s tem, da se je najboljši slovenski padalki vseh časov Ireni Avbelj popolnoma polomil njen 11.093. skok v karieri, saj naj bi se nesreča pred sedmimi leti v Kikindi zgodila med civilnim evropskim prvenstvom padalcev, je sodišče torej odločilo drugače. Zaradi tega morata toženi stranki Avbljevi izplačati odškodnino, ki znaša okrog 75.000 evrov, in skoraj 500 evrov mesečne rente ter za več kot 20.000 evrov obresti, kolikor se jih je nabralo med več let trajajočim postopkom.


Na prvenstvu je bila po ukazu


Avbljeva je v tožbi, ki jo je pred štirimi leti in pol vložila na delovnem sodišču, trdila, da se je nesreča zgodila med opravljanjem službe v Slovenski vojski: »Po činu sem bila stotnica, po funkciji poveljnica šolskega padalskega centra. Julija 2011 sem dobila ukaz o udeležbi na evropskem prvenstvu. Tam sem bila namestnica vodje reprezentance, vodja tekmovanja in tekmovalka,« je poudarila.

»Kaki dve sekundi pred pristankom je treba potegniti za obe ročki hkrati. Potegnila sem in ni šlo. Nekaj se je tam zgoraj moralo zatakniti. Nisem mogla pogledati gor. To bi bilo tako, kot če bi Peter Prevc tik pred pristankom po poletu na velikanki gor pogledal. Ne bi šlo. Ni bilo časa. Od takrat sem se le še reševala. Hitrost je bila velika. Potisnila sem levo nogo naprej, da ne bi pristala na obeh, saj bi nastale notranje poškodbe in bi umrla. Iz noge mi je pogledala kost,« je opisovala trenutek, ko se je zgodilo.

Poleg drugih poškodb je imela zunanji zlom noge, zlome križnice in vretenc. Prestala je dolgotrajno okrevanje in 18 zapletenih operativnih posegov, posledice pa bo čutila do konca življenja. Leta 2015 so zdaj 53-letno Avbljevo po skoraj 23 letih službovanja na Morsu invalidsko upokojili.