Osumljenim posiljevanja petnajstletnice le odredili pripor

Odločitev sledi prvi odločitvi sodišča, ki je razburila Hrvaško. Domnevnim storilcem večkratnega skupinskega posilstva ni odredilo pripora.
Fotografija: Osumljene – štiri devetnajstletnike in dvajsetletnika – so prijeli minuli petek, po njihovi obravnavi na tožilstvu in sodišču pa sprva odredili, da se bodo lahko branili s svobode. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Osumljene – štiri devetnajstletnike in dvajsetletnika – so prijeli minuli petek, po njihovi obravnavi na tožilstvu in sodišču pa sprva odredili, da se bodo lahko branili s svobode. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zaenkrat je neuradno, a današnji hrvaški tisk poroča, da je sodišče odločitev glede tega, ali se bodo osumljeni večkratnega skupinskega posilstva petnajstletnice branili s prostosti ali pa jim bodo odredili pripor, spremenilo. Sodeč po portalih Zadarski, Jutarnji list ali Index je privedba osumljencev v pripor že v teku.

Odločitev sledi burni reakciji hrvaške javnosti na prvo sodno odločitev. Kot smo poročali, so za to soboto v Zagrebu, Zadru, Splitu, Reki in v Osijeku napovedali celo proteste, razburila pa jih je odločitev zadrskega sodišča, ki je domnevnim storilcem večkratnega skupinskega posilstva omogočilo, da se branijo s prostosti.



Osumljene – štiri devetnajstletnike in dvajsetletnika – so prijeli minuli petek, po njihovi obravnavi na tožilstvu in zadrskem sodišču pa sprva odredili, da se bodo lahko branili s svobode.

Po zadnjih vesteh jih čaka enomesečni pripor, a je novica še neuradna. Uradno je sodišče napovedalo le, da bo odločitev, ki so jo sprejeli po pritožbi strank, sporočilo jutri. Strankam so jo že odposlali, kot omenjeno, pa je po pisanju hrvaškega tiska privedba osumljencev pravkar v teku.
 

Odmevi v politiki


Prvotna odločitev zadrskega sodišča je odmevala tudi v hrvaški politiki, v saboru in kabinetu predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, v tančico skrivnosti pa je zavito tudi, kaj se je zgodilo s posnetki skupinskega posilstva (s temi naj bi storilci izsiljevali dekle), ki naj bi jih policija predala sodišču. Glasnik sodišča Hrvoje Visković namreč trdi, da jih ni v kazenskem spisu.

Mirne proteste za žrtve spolnega nasilja pod geslom Pravica za deklice sicer organizirajo Platforma za reproduktivne pravice, Iniciativa #rešime, Ženska soba - Center za spolne pravice in Fundacija Solidarna. Državljane pozivajo, naj se glasno uprejo proti sistemu, ki podpira nasilje. Izpostavili so še, da je zločin tudi nekaznovanje zločinov.