Pilotka jadralnega letala se je pravočasno odklopila

Ko je videla, da gre vlečno letalo navzdol, se je takoj odklopila in odletela nazaj na letališče, same nesreče pa menda ni videla.
Fotografija: Pilot je umrl med strmoglavljenjem letala Robin DR400. FOTO: Letališče Bovec
Odpri galerijo
Pilot je umrl med strmoglavljenjem letala Robin DR400. FOTO: Letališče Bovec

Bovec – Še nekaj časa bo trajalo, da bodo preiskovalci letalskih nesreč opravili svoje delo in morda ugotovili, zakaj je v nedeljo na Bovškem strmoglavil 47-letni pilot iz okolice Brežic, ki je v nesreči umrl. Toni Stojčevski, preiskovalec letalskih nesreč in incidentov, je delal pozno v noč, na terenu pa je bil tudi včeraj.

Več od tega, da je letalo strmoglavilo med vleko jadralnega letala, Stojčevski ni hotel razkriti. Svoje ugotovitve bo zapisal v uvodno poročilo, ki bo po zagotovilih preiskovalcev izdano »v najkrajšem možnem času in po tem, ko bodo zbrani podatki potrjeni«, so nam povedali v službi za preiskovanje letalskih, pomorskih, železniških nesreč in incidentov. Tam poudarjajo, da sami ne ugotavljajo krivde za nesrečo, temveč gre za letalsko varnost, torej z namenom, da se tovrstne nesreče ne bi ponavljale. Ločeno poteka tudi kriminalistična preiskava. Na policiji naj bi več podatkov o okoliščinah nesreče sporočili kmalu, so nam včeraj dejali na Policijski upravi Nova Gorica.

»Ob 12.02 je med Bovcem in Žago, okoli kilometer iz Bovca, padlo manjše letalo. Gasilci PGD Bovec so pogasili goreče letalo, pogasili so tudi okoli 100 kvadratnih metrov grmičevja, ki je zagorelo okoli letala,« je o intervenciji poročal republiški center za obveščanje.

Da je z letenjem letala nekaj narobe, so v nedeljo opazili tudi na tleh. »Letelo je zelo čudno, to sem takoj opazila. Jadralno letalo je letelo normalno naravnost, motorno pa je padalo, mislila sem že, da pilot dela lupinge,« nam je očividka Marinka v nedeljo pripovedovala o dogodku. Spet drugi so opozarjali, da je letalo letelo nizko, da se je vse skupaj dogajalo na višini od 100 do 150 metrov, kar je malo.


Izkušen pilot in brezhibno letalo


Damijan Cehner, direktor podjetja AvioFun, upravljavca bovškega letališča, nam je dejal, da sam okoliščin nesreče ne pozna, saj ga takrat niti ni bilo na letališču. Potrdil pa je, da je pilotka v jadralnem letalu, ki ga je vlekel 47-letni pilot, opazila, da je šlo nekaj narobe. Ko je videla, da gre vlečno letalo navzdol, se je takoj odklopila od njega in odletela nazaj na letališče, nesreče pa menda ni videla. Kot je še dejal, pilot pred strmoglavljenjem ni javil nobene napake. Polet, ki je trajal vsega nekaj minut, naj bi potekal povsem normalno, nato pa je letalo nenadoma začelo izgubljati višino.

Cehner je pilota v zadnjem času spoznal, saj je na letališču pomagal v Klubu jadralnih letalcev Jurika. Klubu je AvioFun posojal letalo Robin DR400, ki ga je kupil prav za potrebe jadralskega kluba. Potrdil je, da je bil pokojni izkušen pilot, niti sam ni dovolil, da bi z njihovim letalom letel kdorkoli. O tem, kaj je šlo narobe, ni hotel ugibati, je pa zagotovil, da je bilo letalo brezhibno in redno vzdrževano.

Sedeminštiridesetletnika se bodo spominjali kot družinskega človeka in velikega letalskega zanesenjaka, tako nam ga je opisal tudi Jure Tomše, v. d. direktorja javnega gospodarskega zavoda Letalskega centra Cerklje ob Krki občine Brežice. Tam je bil umrli pilot vrsto let aktiven v okviru Aerokluba Posavje, preden je svoje aktivnosti v zadnjem obdobju, v letu oziroma letu in pol, preselil v Bovec.

Preberite še: