Po nesreči je oškodovanko večkrat obiskal

Sodba: Alojzij Šimenc, ki je med pristajanjem z letalom zadel sprehajalko, je bil po priznanju obsojen na pogojno kazen.
Fotografija: Alojzij Šimenc je zadovoljen pogojno kaznijo in se na sodbo ne bo pritožil. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Alojzij Šimenc je zadovoljen pogojno kaznijo in se na sodbo ne bo pritožil. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Enoletna pogojna zaporna kazen s dvema letoma preizkusne dobe in enoletna prepoved letenja z ultralahkim letalom je zaradi nenavadne prometne nesreče oktobra 2016 danes na ljubljanskem okrožnem sodišču doletela 72-letnega Alojzija Šimenca. Med pristajanjem je namreč trčil v sprehajalko.

Šimencu z letalom na lastni vzletno-pristajalni stezi 16. oktobra 2016 ni uspelo ohraniti smeri pristajanja, ker se je nekaj metrov pred začetkom travnate površine letalo dotaknilo tal najprej z levim kolesom, nato še z repnim, kar je povzročilo odskok in spremembo smeri pri pristanku. Z levim krilom je zadel 69-letno sokrajanko Ivano Jančar, ki je bila hudo poškodovana; odstraniti so ji morali vranico, zlomljena je imela tudi rebra.

Trku z letalom se je pri tem za las izognila Ivanka Musi, ki se je sprehajala z Jančarjevo. Poleg tega Šimenc tam ni postavil tabel, ki bi naključne sprehajalce opozarjale, da gre za pristajalno-vzletno stezo. Pristajanje pa tudi ni dovoljeno, če je na stezi kakšna ovira, na vzletišču pa bi morala biti še ena oseba, s katero bi imel Alojzij vzpostavljeno radijsko zvezo, je še trdilo tožilstvo.

Šimenc je bil danes zadovoljen, da se je postopek na sodišču zanj hitro zaključil, zato se je tudi odločil, da prizna storitev kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa. »Tukaj je bil splet nesrečnih okoliščin,« je menil in dodal, da se je zelo bal, kakšne posledice je v nesreči utrpela soseda. To je pred tem potrdila tudi oškodovanka sama: »Takoj po nesreči je klical mojega moža in snaho. Zanimal se je za moje zdravstveno stanje. Ko pa sem prišla iz bolnišnice, me je tudi večkrat obiskal.«

Devetinšestdesetnica je še povedala, da je od zavarovalnice dobila skupaj 41.600 evrov odškodnine. Potrdila je tudi, da je po začetku sojenja do nje prišel tudi Šimenc in ji ponudil še 10.000 evrov odškodnine. Vse skupaj sta to želela urediti pri notarju, a jima je ta odgovoril, da tega ne moreta storiti. Njena odvetnica pa ji je, kot je še dodala, pojasnila, da je z zavarovalnico že podpisala poravnavo in da od obtoženega ne more več zahtevati odškodnine. Po teh besedah se je spet oglasil Šimenc in sokrajanki zagotovil, da ji je še vedno pripravljen plačati 10.000 evrov.
 

Letalo je že razbil


Tožilstvo je za obtoženega predlagalo izrek pogojne zaporne kazni v višini enega leta in šest mesecev s preizkusno dobo treh let, a je bila sodnica Lea Habjanič bolj milostna. Pojasnila je, da je poleg priznanja krivde in obtoženčeve nekaznovanosti upoštevala tudi prispevek oškodovanke: »Kot domačinka je vedela, da se sprehaja po vzletno-pristajalni stezi.«

Jančarjeva je namreč na vprašanje, ali je bila seznanjena s tem, da ima obtoženi tam vzletno-pristajalno stezo, odgovorila: »Seveda. Cela vas je to vedela. Tudi občina.« Sodnica je oškodovanko z njenim premoženjsko-pravnim zahtevkom v višini 8000 evrov (4000 evrov za stroške pooblaščenke in 4000 evrov za bolečine), napotila na pot pravde.

Šimenc sicer letala, s katero je huje ranil sosedo, nima več. Kot je pred skoraj 14 dnevi pojasnil sodnici, ga je »razbil v Ribnici.« To se je zgodilo le leto dni po nesreči v Dolu pri Ljubljani. Ob pristajanju na ribniškem vzletišču je namreč z zadnjim delom udaril ob tla, nato se je še enkrat dvignil, in ko je želel zakrožiti, ga je obrnilo v levo, nato pa je strmoglavil sto metrov od vzletišča na bližnje polje. Odnesel jo je le z zlomom gležnja in nekaj buškami. Šimenc se je odpovedal pritožbi, zato je sodba že pravnomočna.