Po smrti 56-letnice v Spuhlji poškodbam podlegel tudi njen mož

Družinski prepir se je končal z dvema kaznivima dejanjema na istem kraju, mariborska policija obravnava sum kaznivega dejanja umora in uboja. 
Fotografija: Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi PU Maribor na današnji novinarski konferenci. FOTO: PU Maribor
Odpri galerijo
Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi PU Maribor na današnji novinarski konferenci. FOTO: PU Maribor

V četrtek je Spuhljo, majhen kraj nedaleč od Ptuja, pretresla družinska tragedija. Policija je takrat sporočila, da obravnavajo kaznivi dejanji umora in poskusa samomora, na današnji novinarski konferenci pa so pojasnili, da zdaj preiskujejo možnost kaznivih dejanj umora in uboja.

Z ogledom kraja kaznivega dejanja ter z zbiranjem obvestil so kriminalisti med drugim ugotovili, da sta se v jutranjih urah sprla mož in žena, prisotnost tretje osebe pa so izključili. Med sporom in fizičnim obračunom sta oba utrpela več vbodnih ran, zaradi katerih je 56-letna ženska na kraju dejanja umrla, njenega 58-letnega moža pa so uspešno oživljali ter ga hudo poškodovanega odpeljali v UKC Maribor. Mož je včeraj dopoldne, 31. marca, podlegel hudim poškodbam ter umrl v mariborskem kliničnem centru. Informacija je bila presenetljiva, saj je Bojan Kitel z mariborske policijske uprave še v četrtek pojasnil, da je glede na razpoložljive informacije moški zunaj smrtne nevarnosti. A se je očitno pri njegovem zdravljenju zapletlo.



»Kriminalistična preiskava še ni zaključena, v tem trenutku pa obstaja sum storitve kaznivega dejanja umora in kaznivega dejanja uboja, saj sta oba pokojna utrpela smrtne telesne poškodbe,« je pojasnil Miran Šadl, predstavnik mariborske policije za odnose z javnostjo. 

Andrej Kolbel, pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije s Policijske uprave (PU) Maribor, je na današnji novinarski konferenci predstavil tudi dodatne podrobnosti ter pojasnil, da obstaja sum kaznivega dejanja umora in uboja, saj sta oba pokojna utrpela smrtne telesne poškodbe. Gre za prvo tovrstno nasilno dejanje, ki so ga v letošnjem letu obravnavali na PU Maribor. Kot je pojasnil Kolbel, je kaznivega dejanja umora obsojena pokojnica, kaznivega dejanja uboja pa je osumljen njen mož.

Poznavalci razmer v hiši Podplatnikovih so vedeli, da zakonca preživljata težke čase in da je bila pred vrati ločitev. Preiskovalci so v ponedeljek potrdili, kar se je v Spuhlji govorilo že dalj časa, in sicer, da so morali možje postave v zadnjih mesecih večkrat posredovati na domu Podplatnikovih. »Šlo je za dve kaznivi dejanji, pri obeh pa je bila oškodovanka gospa,« je pojasnil Kolbl, a o podrobnostih ni želel govoriti: »Zaradi vrste kaznivih dejanj ne moremo razkriti, katera kazniva dejanja smo obravnavali.« Prav zaradi tega so bile še bolj presenetljive besede, s katerimi je Kolbl nadaljeval: »Kaznivega dejanja umora je osumljena žena, uboja pa moški. Motiv je družinski prepir. Težko je razložiti kaj več, ker nobeden ni več živ in sta bila sama na kraju. Vse skupaj temelji na materialnih dokazih, zasegu nožev in sodni preiskavi.«

Mariborski policisti so prepričani, da sta bila zakonca v času tragedije sama in so izključili možnost, tako Kolbl, »prisotnosti tretje osebe na kraju«. Na kraju tragedije so preiskovalci našli več nožev, za katere sumijo, da bi lahko bili uporabljeni med dogajanjem. Kateri od nožev je bil smrtonosen, zaenkrat še ne vedo, saj so orožje poslali na analizo v nacionalni forenzični laboratorij. »Vbodnih ran je več, sledila bo še obdukcija pokojnega in šele takrat bomo lahko vedeli, kateri nož je bil uporabljen,« je še pojasnil Andrej Kolbl.

Kot smo poročali, je zadeva prišla na dan, ko je že odraslo hčerko zakoncev zjutraj malo po osmi uri presenetil klic na mobilni telefon. Voznik tovornjaka, ki je uspešni podjetniški družini Podplatnik v Spuhlji pripeljal sveče, je s svojim tovornim avtomobilom zaman stal pred zaprto ograjo. Ker se nihče ni oglašal ne na telefonske klice ne na zvonjenje, je poklical hčerko. Ko je prišla in odklenila vhodna vrata domače hiše v Spuhlji 48, je odkrila tragedijo. Zakonca, Marija in Ivan Podplatnik, sta negibno ležala na tleh, zato je poklicala policiste in reševalce, vendar je bilo že za oba prepozno.

Preberite še: