Po sporu zaradi kabelske televizije zaporna kazen

Coco Filip Faragala ni zagrešil poskusa uboja, a ga vseeno čaka zapor in izgon iz države.
Fotografija: Sodnica se je za izgon obtoženega odločila kljub temu, da ga MZZ odsvetuje. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Sodnica se je za izgon obtoženega odločila kljub temu, da ga MZZ odsvetuje. FOTO: Dejan Javornik

Ljubljana – »Tresla se je gora, rodila se je miš,« je odvetnik Žiga Klun, zagovornik 24-letnega Eritrejca Coca Filipa Faragale, včeraj povedal o postopku, na začetku katerega je njegovemu klientu zaradi poskusa uboja grozila celo dolgoletna zaporna kazen. Eritrejca so namreč obsodili zgolj zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe, zaradi česar bo v zaporu prebil eno leto in enajst mesecev, sledil pa bo izgon iz države.

Obtožba je Faragalo sprva bremenila, da je 29. novembra lani v saveljskem samskem domu poskušal vzeti življenje Primožu Rožiču, ga na hodniku napadel z železno palico in ga z nožem, dolžine rezila 6,5 centimetra, zabodel v vitalni del telesa, da je dobil štiri centimetre globoko rano, nato pa ga je porezal še po trebuhu in stegnu. Ko je padel na tla, pa naj bi ga še pretepel z lesenim kolom.

A po pričanju izvedenca, da vbod v oškodovančev trebuh ni bil ravno silovit, saj ni segel v trebušno votlino in ni dosegel notranjih organov, je tožilstvo spremenilo obtožbo in obtožencu očitalo precej milejše kaznivo dejanje, povzročitev lahke telesne poškodbe.


Spor zaradi kabelske televizije


Kot je včeraj ob razglasitvi sodbe povedala sodnica Deja Kozjek, je obtoženec trdil, da ga tistega dne sploh ni bilo tam, a temu sodišče ni verjelo. O sporu, ki se je med njim in Rožičem vnel zaradi kabelske televizije, je namreč povedala tudi najemodajalka, ki je prišla posredovat. Faragali je takrat pojasnila, da mora pet evrov mesečno plačati sostanovalcu Francu Pipanu, saj se je na kabelsko televizijo na črno priklopil prav njemu. Takrat naj bi celo zatrdil, da bo to uredil, a da mora zamenjati denar, ker ima pri sebi le bankovec za 50 evrov.

A se je kasneje vnel prepir med obtožencem in Pipanovim prijateljem Rožičem, ki je bil takrat na obisku. Tudi Pipan pa je na sodišču povedal, da je videl, kako je bil njegov prijatelj na tleh, napadalec pa na njem. Sodišče je sicer sklenilo, da je Faragala obtoženca napadel z neznanim ostrim predmetom, saj niti oškodovanec ni videl noža, izvedenec pa je dopustil možnost, da je poškodba nastala s čim drugim, denimo s ključem. Nož so obtožencu sicer zasegli, a na njem ni bilo bioloških sledi Rožiča. Možno je tudi, da ga je po dogodku opral.

Sodišče je pri odmeri kazni obtožencu sicer štelo v dobro, da je bil tudi Rožič še kako aktiven pri pretepu, in mu zato naložilo mesec manj od predloga tožilstva. Upoštevalo pa je tudi dejstvo, da je bil Faragala že večkrat pred tem kaznovan, tudi zaradi ropa in nasilništva, večkrat pa je bil tudi v postopku zaradi kršenja javnega reda in miru.

Prav kršenje javnega reda in miru in nič več se po mnenju zagovornika ni zgodilo tistega dne. Klun namreč namreč, da v tem primeru ne gre za kaznivo dejanje. Kot se je izrazil, je šlo »za ravs dveh nasprotujočih si osebnosti: Afričana in domačina pod vplivom alkohola, ki je hotel korajžo manifestirati na svoj način.« Med drugim je opozoril, da sta bila oškodovanec in njegov prijatelj takrat tako pijana, da so imeli policisti težave od njiju pridobiti celo osnovne podatke. Glede na to je pričakovati pritožbo obrambe.

Obtoženec ostaja v priporu, po prestani kazni, če bo prestala sito višjega sodišča, pa ga čaka izgon iz države za štiri leta. Kot je Kozjekova pojasnila Faragali, država lahko odreče gostoljubje tujcu, če obstaja resna grožnja za javni red in mir ali varnost njenih državljanov. Sodnica se je za tak ukrep odločila kljub temu, da ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) to odsvetuje. MZZ je po njenem namreč navedlo le splošne navedbe o stanju v Eritreji glede kršenja človekovih pravic in prepolnih zaporih, nič pa o konkretni nevarnosti za obtoženega. Faragalo bodo zaradi dejstva, da nima nobenega dokumenta, izgnali le s težavo, se zaveda sodnica. Eritrejec sicer v Sloveniji kot prosilec za azil živi že osem let.

Preberite še: