Otroka se borita za življenje, odpovedujejo jima vitalni organi

Vzroka za zastrupitev še zmeraj niso odkrili. Sanitarni inšpektorji so zaprli restavracijo, v kateri je jedla italijanska družina.
Fotografija: Zdravniki se borijo za življenji brata in sestre (fotografija je simbolična). FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Zdravniki se borijo za življenji brata in sestre (fotografija je simbolična). FOTO: Matej Družnik/Delo

Na Hvaru so danes na barki našli truplo tujega državljana. Zdravniki so sprva domnevali, da se je zastrupil s školjkami, a zdaj preiskujejo tudi druge možne vzroke za smrt. Še štiri osebe so zaradi slabega počutja prepeljali v splitsko bolnišnico, med njimi dva otroka, ki sta v kritičnem stanju.
 
Kapitan plovila je danes dopoldne zaprosil za vplutje v pristanišče, saj je bil na krovu mrtev moški. Ta je umrl še pred prihodom reševalcev. Otroka, ki sta v kritičnem stanju, so s helikopterjem prepeljali v splitsko bolnišnico, kasneje pa so tja zaradi slabega počutja prepeljali še tri odrasle - moškega, starega 64 let, ter ženski, stari 56 in 44 let. 

Vsi trije odrasli naj bi bila menda izven življenjske nevarnosti, pestijo jih še huda slabost, bruhanje in driska. Otroka imata po navedbah portala 24sata nevrološke simptome in se zdravita na intenzivni negi. Primarij Dragan Ledina iz splitske bolnišnice je na novinarski konferenci povedal: »Otroka sta v kritičnem stanju. Če izvzamemo, da je zastrupitev povzročilo nekaj, kar so zaužili, potem je druga možnost plin. Dva od bolnikov sta povedala, da sta v nekem trenutku zavohala plin.« Ta naj bi namreč uhajal iz klime in toaletnih prostorov, v katerih naj bi umrli moški padel in udaril z glavo ob steno.

Ledina je dodal, da sam ne verjame v zastrupitev s školjkami, saj imata otroka prehude simptome: »V svoji karieri še nisem naletel na tako burno reakcijo po zastrupitvi s hrano.«


Tako hudega primera zastrupitve še niso imeli


Ivana Unić s Pediatrične klinike v Splitu je povedala, da so zaradi težke zastrupitve obeh otrok v bolnišnico poklicali tudi zdravnike in medicinske sestre, ki takrat niso bili dežurni. Otroka naj bi bila stara 14 in pet let. »Situacija je zelo težka, še vedno opravljamo diagnostiko, da bi jima rešili življenje. Sumimo na zastrupitev, a potrditi, da je bila v resnici kriva hrana, za zdaj še ne moremo. Doslej še nismo imeli tako hudega primera zastrupitve,« je dejala Unićeva. 

Očitno zdravniki niso izključili niti možnosti botulizma. Bolezen povzroča strup, ki ga izloča bakterija v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. 

Zdravnik Franjo Plavšić je za 24sata dejal, da bi bile školjke težko krive za tako hitro smrt: »Pri zastrupitvi s školjkami so simptomi driska, bruhanje in slabost. Če vzamemo v obzir, da je zdaj glavna sezona in da je potrošnja hrane velika, potem je le malo možnosti, da bi se ta pokvarila. Kar pa se tiče zastrupitve z botulinom - to je huda in težka bolezen. Če človek takoj ne dobi pomoči, je smrt težka in nastopi hitro. Pomaga edino antiserum.«

Primer že preiskujejo tudi kriminalisti. FOTO: Roman Šipić/Delo
Primer že preiskujejo tudi kriminalisti. FOTO: Roman Šipić/Delo


V eni od restavracij na Hvaru jedli školjke


Gre za državljane Italije iz šestčlanske družine, je potrdila epidemiologinja Vesna Barišić. Umrl je sedeminpetdesetletni direktor verige trgovin Tuodi Eugenio Vinci iz mesta Sant'Agata di Militello na Siciliji. Na ladji so bili še nekdanji senator Bruno Mancuso, zdajšnji župan omenjenega mesta s približno 12.00 prebivalci. Mancuso je oče enega od zastrupljenih otrok.

Družina naj bi v ponedeljek v eni od restavracij na Hvaru večerjala školjke, zato so sprva domnevali, da so se njeni člani najverjetneje zastrupili z njimi, a do rezultatov analiz stoodstotno tega ne morejo potrditi. Ledina je dodal, da so naročili le dve porciji školjk, zbolelo pa je šest oseb. 

»Po večerji smo se vsi počutili zelo slabo. Morda od plina ali pa zaradi hrane. Ne vem, kaj se je zgodilo, a nenadoma je vsem postalo zelo slabo. Nekateri smo si hitro opomogli, Eugenio pa je izgubil zavest in udaril z glavo. Tudi otroka sta hudo bolna, upam, da si bosta opomogla. Zmedeni smo, to bi morale biti počitnice, ki pa so se razvile v tragedijo,« je dejal Bruno Mancuso.

Otroka, ki sta v kritičnem stanju, so s helikopterjem prepeljali v splitsko bolnišnico. FOTO: Marko Feist 
Otroka, ki sta v kritičnem stanju, so s helikopterjem prepeljali v splitsko bolnišnico. FOTO: Marko Feist 


Strokovnjaki se zdaj trudijo, da bi čim hitreje našli vse vzorce hrane, ki so jo v zadnjih štiriindvajsetih urah jedli oboleli turisti. Jedli so na čolnu ter v restavraciji. Kaj so zaužili v njej, je razvidno z računa. »Užili so solate, testenine, ribe, hobotnice in piščanca.« Restavracijo so nemudoma zaprli, na delu so udi že sanitarni inšpektorji.

Preiskovalci so vzeli vzorce vsega, kar so našli na krovu in v restavraciji, analiza naj bi trajala približno dva dneva. Niti infektologi za zdaj še ne morejo stoodstotno trditi, kaj je bil razlog zastrupitve. O epidemiji sicer ne želijo govoriti, trenutno so osredotočeni le na primer italijanske družine. 

Primer že preiskujejo tudi kriminalisti, na kraj dogodka je prispel tudi namestnik okrožnega državnega tožilca.