Policija odkrije vedno manj gojiteljev indijske konoplje

Letos so našli skoraj pol manj prostorov za gojenje marihuane kot lani.

Objavljeno
03. september 2019 09.35
Posodobljeno
03. september 2019 11.30
Na Celjskem so policisti odkrili tudi večji laboratorij s 160 sadikami indijske konoplje. FOTO: PU Celje
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Ljubljana – Predstavniki policijskih uprav v svojih poročilih medijem pogosto pišejo o odkritih prostorih za gojenje konoplje – denimo prejšnji teden je policija na celjskem opravila tri hišne preiskave in pri tem odkrila tri posebej prirejene prostore za gojenje indijske konoplje –, kar lahko daje lažni vtis, da je ta kriminalna dejavnost v Sloveniji v porastu. Statistični podatki kažejo drugače, policija je namreč letos odkrila skoraj pol manj ilegalnih pridelovalcev indijske konoplje kot v istem obdobju lani.

Lani je tako policija do konca avgusta odkrila šestinpetdeset prirejenih prostorov za gojenje marihuane, v njih so zasegli 8165 sadik gojene konoplje in 52 kilogramov posušene, za prodajo pripravljene marihuane. Letos so odkrili le trideset takšnih prostorov, v katerih so storilci gojili 2250 sadik, zasegli pa so tudi 51 kilogramov posušenih rastlinskih delov. 

Policisti z območja Celja so prejšnji teden zaradi konoplje opravili tri hišne preiskave. Pri 66-letniku iz Ljubljane z začasnim bivališčem v Celju so v njegovem stanovanju našli prostor, prirejen za gojenje indijske konoplje s 30 sadikami. Pri 32-letniku iz Celja so na posestvu na območju Laškega odkrili 160 sadik konoplje, v Radljah ob Dravi pa so manjše število sadik odkrili in zasegli pri 45-letniku s tega območja. 

 

Donosnejši od konoplje so migranti


image
Pridelavo konoplje izpodriva tihotapljenje migrantov. FOTO: Jure Eržen/Delo


Tega, koliko nasadov indijske konoplje je policija odkrila na prostem, zunaj posebej prirejenih prostorov, nam ni uspelo izvedeti, ker policija o takšnih primerih posebej ne vodi evidenc. Sicer pa gre pri zunanjih nasadih večinoma za manjše število sadik in za »male ribe« v kriminalni dejavnosti, medtem ko se z gojenjem konoplje v prirejenih prostorih, ki zahtevajo naložbe v opremo, prostore in logistiko, ukvarjajo resnejši storilci ali združbe.

In upadajoče število odkritih »laboratorijev« za gojenje konoplje očitno potrjuje trditve strokovnjakov, da je v tem času v Sloveniji za kriminalce in kriminalne združbe veliko donosnejši posel od proizvodnje in prodaje mamil posel z ilegalnim prevažanjem tujcev čez mejo. Vzporedno z upadanjem resnega gojenja indijske konoplje namreč policija odkriva vse več posameznikov in kriminalnih združb, ki za veliko denarja tihotapijo migrante.