Policijski postopek je bil zakonit

Komisija je preverila postopek, med katerim umrl Darko Kesak.
Fotografija: Ravnanje policistov med postopkom v kraju Rošpoh - del v Kamnici je bilo zakonito in strokovno. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Ravnanje policistov med postopkom v kraju Rošpoh - del v Kamnici je bilo zakonito in strokovno. FOTO: Policija

Maribor – Ravnanje policistov med postopkom v kraju Rošpoh - del v Kamnici, med katerim je umrl 31-letni Darko Kesak, je bilo zakonito in strokovno, so sporočili s policije. Po dveh mesecih od Kesakove smrti, po kateri so policistom očitali, da so povzročili njegovo smrt, je zadevo preverila komisija.

»Zadnje čase smo v različnih medijih zaznali več kritičnih zapisov v zvezi s postopkom, ki sta ga policista iz Policijske uprave Maribor izvedla 16. septembra, med katerim je umrl 31-letni moški. Komisija je ugotovila, da je bilo ravnanje policistov zakonito in strokovno; kot dokazuje tudi zdravstvena dokumentacija, pri uporabi prisilnih sredstev niso nastale poškodbe, ki bi kakor koli vplivale na smrt moškega. Ta je umrl zaradi nenadne srčno-dihalne odpovedi,« so sporočili policisti.

Po dogodku je ena od prič povedala, da sta se policista med intervencijo brutalno spravila na Kesaka, ga poškropila s solzivcem, vtaknila v lisice in davila. Navijači mariborskega nogometnega kluba so na eni od tekem od svojega člana poslovili s transparenti, na enem so bili celo objavljeni tudi osebni podatki policistov in pripis, da bi jima nekdo moral polomiti kosti.

Tudi Viole so opozorile na okoliščine Kesakove smrti. FOTO: Ferdo Grizli Strgar
Tudi Viole so opozorile na okoliščine Kesakove smrti. FOTO: Ferdo Grizli Strgar


Postal je agresiven, ukazov ni ubogal


»Postopek policistov je preverila komisija, ki jo je imenoval takratni generalni direktor policije, gre pa za ustaljeno prakso preverjanja zakonitosti in strokovnosti izvedenih pooblastil policistov v posebno občutljivih primerih,« so sporočili policisti.

»Komisija je na podlagi vsestranske preveritve okoliščin postopka ugotovila, da sta policista takoj, ko sta med policijskim postopkom glede na vedenje in obnašanje moškega ocenila, da potrebuje nujno medicinsko pomoč, zaprosila Operativno-komunikacijski center PU Maribor za reševalno vozilo. Med čakanjem na nujno zdravniško pomoč je moški postal zelo agresiven, ukazov in opozoril policistov pa ni upošteval, zato sta policista, da sta moškega obvladala, zoper njega upravičeno, torej zakonito in strokovno, uporabila plinski razpršilec, različne milejše oblike telesne sile in sredstva za vklepanje in vezanje,« so še dejali in dodali, da je med postopkom moški nenadoma umrl in se mu kljub oživljanju reševalcev, ki so takrat že bili na kraju dogodka, ni več dalo pomagati.

Tudi iz zdravstvene dokumentacije – zapisnika o obdukciji, izvedenskega mnenja in toksikološke preiskave, ki jo je komisija pridobila, je po njihovem razvidno, da pri uporabi prisilnih sredstev niso nastale poškodbe, ki bi kakor koli vplivale na smrt moškega. Ta se je zgodila zaradi nenadne srčno-dihalne odpovedi. »Zaradi pietete do pokojnika podrobnejših informacij o njegovem zdravstvenem stanju ne moremo razkriti,« so še sporočili s policije.