Policist naj bi jo posilil in tepel, ko je bil v službi

Tožilstvo zavrglo ovadbo 39-letne Trboveljčanke zoper policista. Prijaviteljico ovadili za krivo ovadbo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Špela Ankele

Trbovlje – V Zasavju je bilo minule mesece precej hude krvi zaradi informacij, ki so nepreverjene krožile med ljudmi: tamkajšnji policist, ki je bil za opravljanje službe tudi odlikovan, naj bi lani poleti posilil 39-letnico iz Trbovelj, potem naj bi žensko še pretepel. Ženska je vse dogodke prijavila policiji, preiskavo pa je prevzel oddelek specializiranega državnega tožilstva, ki preiskuje uradne osebe s posebnimi pooblastili.

Avgusta lani je 39-letna ženska iz Trbovelj ovadila približno enako starega policista iz Trbovelj za kaznivo dejanje posilstva. Letos v začetku februarja je istega policista obtožila, da jo je zadnjega januarskega dne prišel na dom pretepst: »S pestjo me je udaril v glavo, v predel nad desnim očesom, prav tako me je udaril s pestjo v prsa in z nogo brcnil v hrbet,« je dogodke opisovala ženska, ki je – kot je povedala sama, »zaradi strahu« – skupaj z otroki pobegnila iz Slovenije, ovadbo pa je podala kar na postaji mejne policije Obrežje. Zadnji napad naj bi doživela sredi prejšnjega tedna, znova naj bi bil napadalec policist. V pogovoru sta nam Trboveljčanka in njen mož potrdila obtožbe.
 

Na delovnem mestu in v tujini


Toda navedbe so bile ovržene: »Posebni oddelek specializiranega tožilstva je preiskoval prijavo posilstva in jo zavrgel, ker ni bil podan utemeljen sum, da je osumljeni policist storil naznanjeno kaznivo dejanje,« so nam odgovorili s tožilstva. Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave pa pojasnjuje, da so na koncu policisti podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje krive ovadbe zoper prijaviteljico: »V času dogodka (posilstvo), ki je bil naznanjen, je bil policist na delovnem mestu v Ljubljani in tega dejanja nikakor ni mogel storiti,« je zapisala Pučkova. Iz drugih virov smo izvedeli, da je policist na delovnem mestu pod nadzorom kamer, ki ga snemajo in so potrdile njegovo nedolžnost.

Podobno velja tudi za domnevni policistov napad na žensko zadnjega januarskega dne: čeprav specializirano tožilstvo še ni končalo preiskave, je iz navedb ljubljanske policijske uprave jasno, da policista na dan, ko bi naj žensko tepel v Trbovljah, ni bilo v Sloveniji: »Policist je bil v času naznanjenega dogodka na delovnem mestu v tujini, kamor je bil službeno napoten. Delo v tujini je opravljal med 23. januarjem in 22. februarjem letos ter tako tega napada ni mogel storiti,« navaja Pučkova, ki še dodaja: »Menimo, da gre za očitno diskreditacijo in lažne prijave zoper policista iz nam in policistu za zdaj neznanih motivov prijaviteljice.«

Policist in ženska se sicer poznata iz najstniških dni, ko sta bila nekaj časa srednješolski parček. Ženska vztraja pri zgodbi in ovadbah, čeprav dokazi govorijo nasprotno. Iz policijske uprave Ljubljana so še dodali, da je ista ženska v lanskem letu podala še eno prijavo zoper drugo osumljeno osebo za kaznivo dejanje posilstva: »Prijava se je tudi pokazala za lažno in tudi v tem primeru je bila ovadena za krivo ovadbo,« potek dogodkov opisuje Pučkova. Kljub temu so v okviru prijav na ljubljanski policijski upravi izvedli notranjevarnostne postopke: »V postopkih niso bili ugotovljeni razlogi, da bi bilo potrebno zoper osebo, zaposleno v policiji, kakorkoli ukrepati po delovnopravni zakonodaji.«