Policisti prijeli rekorderja med davčnimi neplačniki Zlatana Kudića

Po poročanju TV Slovenija bo do konca sojenja, pred katerim je septembra lani pobegnil, v priporu.
Fotografija: Sojenje Zlatanu Kudiću in soobtoženim se je začelo že leta 2013. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Sojenje Zlatanu Kudiću in soobtoženim se je začelo že leta 2013. FOTO: Blaž Samec/Delo

Slovenska policija je po dobrih treh mesecih iskanja na silvestrovo prejela rekorderja med davčnimi neplačniki Zlatana Kudića, je v večernem Dnevniku poročala TV Slovenija. Neuradno v središču Ljubljane. Odpeljali so ga v pripor, kjer bo dočakal konec sojenja, pred katerim je septembra lani pobegnil.

Sojenje proti direktorju nekdanjega propadlega ljubljanskega Maxicoma se sicer vleče že skoraj sedem let. Očitke o davčni utaji, pranju denarja, ponarejanju oziroma uničenju poslovnih listin in izdajanju fiktivnih računov zavrača. Skupno naj bi pridelal 25 milijonov davčnega dolga.



Kot smo pisali, je v preteklosti sodni postopek zavlačeval z vsemi sredstvi. Večina od 24 kaznivih dejanj, ki mu jih očita obtožnica, je potekala po podobnem scenariju: med oktobrom 2007 in decembrom 2009 je kot direktor podjetja Maxicom ali z njim povezanimi podjetji davčni upravi posredoval lažne podatke, na podlagi katerih mu je država vrnila DDV.

Oktobra 2007 je, denimo, za dela, ki naj bi jih na gradu Podvin – njegovem osrednjem projektu – opravili trije samostojni podjetniki, a jih niso, vložil zahtevek za vrnitev DDV v višini 661.000 evrov. Podvin je sicer leta 2009 kupilo Kudićevo podjetje Maxicom, vendar kupnine ni nikoli poravnalo.

Tak način poslovanja je uporabil v večini primerov očitanih kaznivih dejanj, čeprav se je loteval tudi drugih poslov. Septembra lani je policija za njim objavila tiralico.

Kot še poroča TV Slovenija, finančna uprava RS (Furs) na poplačilo 25 milijonov evrov dolga ne more upati.