Policisti so ugrabitelja ženske na Mariborskem povezali še z drugimi zločini

26-letni Hrvat je avgusta s sostorilcema ugrabil moškega, v Miklavžu na Dravskem polju pa zatem oropal žensko.

Objavljeno
06. oktober 2019 13.04
Posodobljeno
06. oktober 2019 13.08
Miran Šadl je morebitne druge žrtve kaznivih dejanj ali tiste, ki karkoli vedo o njih, pozval h klicu na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200. FOTO: PU Maribor
V. U.
V. U.
Moški, ki je v okolici Maribora 2. oktobra zvečer ugrabil mlajšo žensko, ostaja v priporu. Tako je v petek po zaslišanju odločila dežurna preiskovalna sodnica na mariborskem okrožnem sodišču, so sporočili z mariborske policijske uprave.

Predstavnik uprave Miran Šadl je danes predstavil več rezultatov preiskave. Osumljen je 26-letni državljan Hrvaške, ki ima v Mariboru urejeno začasno prebivališče, policija pa ga je povezala tudi z drugimi kriminalnimi dejanji.

Policija je bila o ugrabitvi obveščena 2. oktobra. Ugotovili so, da je osumljenec žensko s silo in grožnjami prisilil, da ga je s svojim avtomobilom odpeljala na drugo lokacijo. Tam ji je ukradel še nekaj predmetov, nato pa jo je z njenim avtomobilom odpeljal nazaj na kraj ugrabitve. Tam jo je naposled izpustil in se odpeljal.Kot je danes dodal Šadl, je bilo storjeno tudi dejanje zoper spolno nedotakljivost. A ne gre za posilstvo, je poudaril in tako zanikal objave v nekaterih medijih. Dejanja sicer zaradi varovanja žrtve ni konkretiziral. Osumljenec je pri ugrabitvi oškodovanki grozil s pištolo in ji odvzel denarnico ter mobitel, ob koncu ji je zagrozil za primer, če bi obvestila policijo. A ga je ta že naslednje jutro, 3. oktobra, prijela v bližini začasnega prebivališča.
 

Ropal še v Miklavžu na Dravskem polju, ugrabljal že prej


Policija je 26-letnika povezala še z dvema zločinoma. 30. septembra je v Miklavžu na Dravskem polju med vožnjo prehitel voznico avtomobila in ji s svojim vozilom onemogočil nadaljnjo vožnjo, nakar jo je oropal za denarnico. Oborožen je bil s pištolo, ko se je izkazalo, da je denarnica prazna, pa jo je odvrgel v kanal Drave.

Mariborski policisti so ga povezali še z drugo ugrabitvijo, ki se je zgodila že 23. avgusta. Šlo je za ugrabitev moškega, ki je ob tem utrpel lažje telesne poškodbe, osumljenec pa je pri tem sodeloval z dvema sostorilcema. Tudi ta sodelavca bosta ovadena, Hrvata pa povezujejo še z nekaterimi drugimi zločini. O teh Šadl še ni želel govoriti, ker so še predmet preiskave.
 

Zločine potrdila tudi hišna preiskava


Med policijskim pridržanjem so pri osumljencu opravili hišno preiskavo, pri kateri je bilo zaseženih več dokaznih predmetov, ki potrjujejo njegovo udeležbo v opisanih kaznivih dejanjih.

Kot je dodal Šadl, je za dejanje ugrabitve zagrožena kazen od šestih mesecev do petih let, za rop od enega do deset let, za lahko telesno poškodbo do enega leta, kazni za dejanje zoper spolno nedotakljivost pa zaradi varovanja zasebnosti oškodovanke ni želel komentirati.

Vse morebitne druge žrtve osumljenca je pozval, naj to sporočijo policiji, saj je osumljenec v priporu. Če so morda bili žrtev kaznivih dejanj ali karkoli vedo o njih, lahko to sporočijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.