Na lokaciji požara že več let poteka inšpekcijski postopek

V vseh teh letih se v času inšpekcijskih nadzorov dela na lokaciji niso nikoli izvajala, vrata so bila vedno zaprta s ključavnico.
Fotografija: Ocenjeno je bilo, da gre za približno 100.000 prostorninskih metrov odpadkov. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Ocenjeno je bilo, da gre za približno 100.000 prostorninskih metrov odpadkov. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

S pogorišča na opuščenem avtoodpadu na Ulici dveh cesarjev, znotraj ljubljanskega avtocestnega obroča, se je smrad po zažganem vil tudi dan po tistem, ko je bil požar pogašen. Na rezultate kriminalistične preiskave, ki se je začela danes, bo zaradi zahtevnosti treba počakati, opravljen je bil tudi izredni inšpekcijski nadzor na lokaciji, ki jo (državni in občinski) inšpektorji (in tudi policisti) zaradi opravljanja dejavnosti in nezakonito odloženih odpadkov dobro poznajo.

O požaru mešanega odpadnega materiala na približno osem tisoč površinskih metrih so bili gasilci obveščeni v soboto nekaj po 23. uri. Poleg poklicnih gasilcev je pri gašenju sodelovalo tudi več prostovoljnih gasilskih enot, tako da je bilo na terenu več kot sto gasilcev, skupaj pa je pri gašenju sodelovalo prek 220 ljudi.

Požar so v nedeljo okoli 2.30 večinoma pogasili, malo pred poldnevom pa so prebivalce, ki so jim med požarom svetovali, naj se ne izpostavljajo strupenemu dimu in preventivno zaprejo okna, obvestili, da je nevarnost zaradi sproščanja dima minila in da lahko varno zadihajo. Inšpekcijske službe Inšpektorata za okolje in prostor so danes med drugim ugotovile, da so na lokaciji še vedno različne vrste odpadkov in da bodo količine zgorelih in količine nezgorelih odpadkov znane do konca tega tedna.

FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


Največja lastnika zemljišča sta s 3500 površinskimi metri družba Varnostni sistemi in MOL, ki je leta 2013 za svojo 3000 kvadratnih metrov veliko parcelo vložil tožbo zoper uporabnika, ostalo pa je v rokah zasebnih lastnikov. Direktor družbe Varnostni sistemi Valentin Sitar je za Radio Slovenija pojasnil, da je družba pogodbo z nekdanjim najemnikom, družbo Avtoodpad, ki je šla leta 2011 v likvidacijo, razdrla že pred leti, o stanju pa so obvestili tudi inšpekcijsko službo in kriminaliste.
Inšpekcijske službe so leta 2016 ugotovile, da se na ograjenem in zaklenjenem neutrjenem zemljišču, zbira, odlaga in obdeluje različne vrste odpadkov.

FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


Ocenjeno je bilo, da gre za približno 100.000 prostorninskih metrov odpadkov, predvsem različnih odpadnih delov avtomobilov (tudi uvoženih iz Avstrije), odpadnega gradbenega materiala, lesa in izolacijskega materiala, ki so delno ločeni in odloženi v kupe.

Sledili so inšpekcijski pregledi, tudi v spremstvu policije, v katerih so ugotovili, da zavezanec nima okoljevarstvenega dovoljenja, ni vpisan v evidenco zbiralcev odpadkov in da za uporabo zemljišča nima soglasja lastnikov. V vseh teh letih se v času inšpekcijskih nadzorov - zadnjem letos, ko so opaziti, da se objekti podirajo - dela na lokaciji niso nikoli izvajala, vrata so bila vedno zaprta s ključavnico.

Ugotovili pa so, da na lokaciji občasno delajo ljudje, za katere je zavezanec izjavil, da jih ne pozna in so verjetno Afričani, ki uničijo ključavnice na vratih, ko pripravijo pošiljke za Afriko, po končanem delu pa na vrata ponovno namestijo nove ključavnice.