Policistom priznala vlom, na sodišču zanikala

Pred štirimi leti so Romi po Beli krajini unovčevali ukradene spominske kovance.
Fotografija: Lastnik je dobil vrnjeno motorno žago in nekaj malega kovancev. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Lastnik je dobil vrnjeno motorno žago in nekaj malega kovancev. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Novo mesto – Čeprav sta Gregor Hudorovac in Slavko Hudorovac policistom priznala, da sta konec februarja 2015 vlomila v zidanico na Stari gori v Beli krajini, in celo natančno opisala vlom skozi okno v zidanico, je tožilstvo zoper njiju umaknilo pregon. Razen priznanja, ki sta ga preklicala, namreč ni bilo dokazov, da sta prav onadva storilca.

Kovanci za tri evre so prava redkost, čeprav veljajo za običajno plačilno sredstvo. Zelo nenavadno je torej, da nekdo pride v trgovino z mošnjičkom takšnih kovancev in z njimi plača račun za 200 evrov in več. Leta 2015 pa je bilo v Beli več takšnih nakupov, policisti pa so jih hitro povezali z vlomom, po katerem je oškodovanec pogrešal ravno takšne kovance.

»Marsikaj sem že videl v svojem življenju, saj sem bil policist, a takšnega razdejanja, kot je bilo v moji zidanici po vlomu, pa še ne!« je bil na sodišču razočaran in ogorčen 80-letni Belokranjec Milan U., ki se je že kot otrok zaljubil v poseben hobi. Njegova zbirka, ki je nastajala celih sedem desetletij, je bila res bogata, potem pa je ostal brez vsega. »Denar sem začel zbirati leta 1945. Trgal sem si od ust, da sem kupoval redke kovance. Koliko serij sem imel! Pa zlatnikov, srebrnikov! Med njimi zlatnike iz časa Franca Jožefa, kovance in cele zbirke številnih držav, dva kompleta kovancev Vatikana, samo eden je vreden 1500 evrov. Nekateri so bili res zgodovinski, stari od 400 do 500 let. Samo kovanci so bili vredni več kot 30.000 evrov,« je povedal na sodišču.



Svoje bogastvo pa je na svojo žalost spravil v zidanico, ki jo je obiskal vlomilec. Denar je oškodovanec shranil v vedra, ta pa založil z različno kramo. A tatovi so prevrnili vse in našli, kar jih je zanimalo. Niso pa vzeli le denarja, s tatiči je izginilo veliko stvari: malokalibrska puška, električni rezkalni stroj, motorna žaga, bakrena škropilnica, kup orodja, odlikovanja, stare ure, kosilnica na laks, dva daljnogleda za puške, 15 kilogramov orehov, 15 litrov slivovke, 50 litrov žganja, za nameček pa so storilci v sode z vinom nametali neužitne stvari, tako da je bilo 200 litrov vina nepitnega.


S kovanci je kupil clia


Po vlomu so Romi po Beli krajini kupovali s spominskimi kovanci. Gregor Hudorovac, na primer, je kupil clia in ga plačal s kovanci za dva in tri evre. Dva Roma sta s kovanci po tri evre plačala letvice v eni od metliških trgovin. Tudi na črpalkah v Metliki in Semiču so plačevali s kovanci po tri evre. Za televizijo, vredno 250 evrov, je Rominja prav tako odštela zgolj kovance po tri evre, prav tako za enako vreden glasbeni stolp. Dva sta s kovanci med drugim v eni od trgovin kupila motorno žago za sto evrov.

Policisti so dejanja osumili takrat mladoletnega Slavka Hudorovca in Gregorja Hudorovca. Med hišno preiskavo, ki so jo opravili na domu Gregorja Hudorovca, so tudi zasegli več kot 800 kovancev, nekaj bankovcev in drugih stvari. Osumljenec pa je policistom celo povedal, da je nekaj kovancev, ki so se mu zdeli ničvredni, skuril.

Gregor Hudorovac, stari znanec sodišč, je bil obtožen treh vlomov in dva je na sodišču priznal (obsojen je bil na devet mesecev zapora), zanikal pa je vlom v zidanico Milana U. In ker sodni postopek ni ponudil nobenega dokaza, da bi bil ravno on vlomilec – jasno je bilo namreč le, da je tako kot drugi sorodniki razpolagal z ukradenim plenom – tožilstvu ni preostalo drugega, kot da obtožbo umakne (postopek zoper Slavka Hudorovca pa so ustavili že prej). Niti priče, številni sorodniki, ki so, nevede, s kakšnimi kovanci imajo opraviti, unovčevali ukradeno robo, med sojenjem niso pripomogli k razjasnitvi okoliščin. Ker so bili kot sorodniki privilegirane priče, so se pričanju preprosto odpovedali.