Policistoma obljubili vikend paket v termah

Policijski sindikalisti, ki naj bi ministru nastavili patruljo in pihanje, krivdo odločno zanikajo
Fotografija: Denis Kadirić, Miha Sakač, Dušan Raj, Zoran Petrovič in Vojko Marguč. Foto S. N.
Odpri galerijo
Denis Kadirić, Miha Sakač, Dušan Raj, Zoran Petrovič in Vojko Marguč. Foto S. N.

Ljubljana – Spodletel je načrt skupine policistov, ki so se leta 2015 v zaprti facebook skupini dogovorili, da bodo poskušali s pomočjo svojih uradnih pooblastil »spametovati« njim neljubega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Načrt, da bi ga ujeli pijanega za volanom, se jim je izjalovil, zdaj pa zaradi tega celo sedijo na zatožni klopi.

Na včerajšnjem predobravnavnem naroku pred okrožno kazensko sodnico Špelo Koleta so zanikali krivdo Zoran Petrovič, v času očitanega jim greha predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS), sindikalni zaupnik za ljubljansko regijo Vojko Marguč, kranjski predstavnik Denis Kadirić, namestnik koprskega predstavnika Miha Sakač in novomeški sindikalist Dušan Raj.


Razočarani: napihal le 0,12


Do afere, ki je zelo odmevala v javnosti, je prišlo v času žolčnih pogajanj med policijskimi sindikalisti in vlado Mira Cerarja, ki jo je zastopal Koprivnikar. Prvi so zahtevali 35 odstotkov višje plače za policiste, minister pa jim je sporočal, da lahko na to kar pozabijo. Jezni sindikalisti naj bi zato 28. novembra 2015 v zaprti skupini na facebooku skovali zaroto proti ministru. Marguč je zapisal, da ima ta v Škofji Loki koncert s svojo glasbeno skupino OF. Sogovorniki so menili, da bo minister zagotovo popil precej alkohola, zato bi ga lahko ujeli pijanega za volanom, in to v navidez običajnem policijskem postopku.

Nekateri zapisi: »Probaj Ločane (policiste PP Škofja Loka) v zasedo poslat, zihr bo pihnu ... Če ga ujamejo in napiha, dam za večerjo patrulji ... Klanjam se temu, ki ministra zjebe ... Patrulja naj vrže oko na sovražnika ...«

Ko je Petrovič objavil fotografijo ministrovega avtomobila, je akcija stekla. Škofjeloška policista David Oblak in Dejan Kelemen sta nekaj minut pred drugo uro zjutraj ustavila Koprivnikarja, ko se je peljal s koncerta in mu dala pihati.

Naslednje jutro pa na facebook strani veliko razočaranje. Sakač je namreč objavil fotografijo opravljenega alkotesta, na katerem je bila izpisana številka 0,12 (v miligramih na liter izdihanega zraka, kar je 0,25 promila.) »Nimamo sreče ... 0,12? Kaj pa droga? Ker ni glih gladek ... Škoda, da je bilo premalo.«

Na družbenem omrežju se je oglasil tudi minister Koprivnikar, ki je očitno zvrnil le kozarček ali dva ter napihal zelo malo: »Korekten postopek, preverjanje dokumentov, alkotest ... nobenih problemov ... pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost.« Za njim naj bi namreč pripeljali na popolnoma prazni stranski cesti s prižganimi modrimi očmi in ga ustavili.


Ustavljen »zaradi interesa sindikatov«


Nato pa je nekdo, ki se je podpisal kot Jezni policist, v občila razposlal fotografije korespondence na facebooku in po končani preiskavi je Mojca Gruden iz specializiranega tožilskega oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastil obtožila pet dopisovalcev. Prepričana je, da je bil minister zaustavljen nezakonito, »saj ga policista nista ustavila zaradi zagotavljanja varnosti cestnega prometa ali prekrška, pač pa zaradi interesa sindikatov.«

Marguču in Petroviču očita kaznivo dejanje pomoči pri sprejemanju koristi za nezakonito posredovanje, Sakaču in Kadiriću kaznivo dejanja sprejemanja te koristi, Raju pa dajanje oziroma obljubljanje daril za nezakonito posredovanje.

Marguč je torej objavil, da ima minister koncert v škofjeloškem pubu, ki bo trajal do enih zjutraj in predlagal, da v zasedo pošljejo škofjeloško patruljo. Petrovič je s fotografijo avtomobila odločilno prispeval, da sta svoje opravila Sakač in Kadirić. Prvi je namreč poklical Oblaka, mu opisal avto in mu naročil, naj s Kelemenom ustavita Koprivnikarja in mu data pihati. Kadirić je za vsak primer enako naročil tudi patrulji PP Kranj. Raj je policistoma, ki jima uspe ujeti Koprivnikarja pijanega za volanom, obljubil, da jima bo sindikat plačal vikend paket v termah.

Obtožene policiste je sicer že prej doletela tudi odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. In čeprav so iskali svojo pravico na delovnem sodišču, je nazadnje tudi vrhovno sodišče potrdilo odpoved za štiri od petih. Je pa višje sodišče ugodilo pritožbi Sakača, da mu je bila kršena pravica do zagovora, zato je prvostopenjsko sodbo, da je upravičeno dobil odpoved, razveljavilo in odredilo ponovno sojenje. Kdaj se bo začelo kazensko sojenje pred tričlanskim senatom, pa še ni znano.

Preberite še: