Politična rivala (znova) na sodišču

Darko Sahornik toži župana Mute Mirka Vošnerja.
Fotografija: Mutski župan Mirko Vošner se bo na jesenskih volitvah potegoval še za en mandat. Zanj si bo prizadeval tudi Darko Sahornik. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Mutski župan Mirko Vošner se bo na jesenskih volitvah potegoval še za en mandat. Zanj si bo prizadeval tudi Darko Sahornik. FOTO: Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Pred senat Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je stopil Andrej Ivanc iz podjetja Riko, ki je v porečju Drave gradilo kanalizacijsko omrežje. Pomagal naj bi razjasniti, ali so z Darkom Sahornikom, koordinatorjem projekta za vseh pet občin v Dravski dolini, sklenili fiktivni posel, s katerim se je domnevno osebno okoristil, kot mu je javno očital mutski župan Mirko Vošner.

Andrej Ivanc iz podjetja Riko je povedal, da so po prevzemu posla v porečju Drave skupaj s partnerji iskali primeren prostor za skladišče. Odločili so se za najem hale v lasti Darka Sahornika, a Ivanc pravi, da njegove ponudbe niso sprejeli kar tako, temveč po tem, ko je sprejel njihove zahteve.

Skladišče je bilo namenjeno hrambi materiala in opreme za vseh pet občin, ki so sodelovale v 37 milijonov evrov vrednem projektu. Najem skladišča finančno ni bremenil občin, pač pa glavnega izvajalca. V Riku, kjer so vedeli, da je Sahornik korodinator projekta, niso imeli pomislekov, da z njegovim podjetjem Daro zaradi tega ne bi podpisali pogodbe. Dogovorili so se za ceno štiri evre za kvadratni meter, ki ni odstopala od cene najema drugod po državi. Riko je še danes najemnik Sahornikove hale, saj v Dravski dolini gradi vodovod.

Župan Mute Mirko Vošner se je z zasebno tožbo Darka Sahornika soočil zaradi 18. redne seje občinskega sveta aprila lani, na kateri je izjavil, da je Sahornik z Rikom sklenil fiktivni posel ter se na račun projekta osebno okoristil s 196 tisočaki. Vošner trdi, da s svojim izjavami ni imel namena poseči v Sahornikovo čast in dobro ime in da na seji občinskega sveta ni govoril o Saherniku kot o občanu, pač pa v vlogi koordinatorja projekta, zaradi katere je bil v konfliktu interesov. Sahornikov zaslužek od oddajanja je Vošner označil za »umazani denar«. Sahornik zaradi žaljive obdolžitve za Vošnerja zahteva kazen, objavo sodbe na spletu ter plačilo sodnih stroškov.

Vošner in Sahornik, večna politična rivala, se bosta za županski stolček na Muti znova spopadla letos. Na zadnjih volitvah je šlo na tesno. Vošner je Sahornika premagal za 58 glasov. Sahornik je po volitvah trdil, da jih je izgubil, ker je bil pred volitvami prav zaradi projekta čiščenja in odvajanja odpadnih voda v porečju Drave osumljen kaznivega dejanja jemanja podkupnine. Okrožna državna tožilka je anonimno kazensko ovadbo proti Sahorniku zavrgla, Sahornik pa je že takrat napovedal, da bo doletela kazen vse tiste, ki so mu škodili. »Zaradi mene lahko končamo po volitvah,« je Vošnerjevo odvetnico dražil Sahornikov odvetnik. »Jaz bi pa rada, da končamo pred volitvami,« je odvrnila Vošnerjeva odvetnica.