Zaradi poskusa uboja in petih velikih tatvin priprli 19-letnika

Napadalec je z nevarnim predmetom (nožem) poškodoval državljana Francije. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja uboja in petih kaznivih dejanj velikih tatvin so napadalca v soboto kazensko ovadili, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor.

Objavljeno
23. september 2019 10.15
Posodobljeno
23. september 2019 15.09
FOTO: Tadej Regent/Delo
A. V., Be. B.
A. V., Be. B.
Na Policijski upravi Nova Gorica preiskujejo poskus uboja. Zgodil se je prejšnjo sredo (18. septembra) v zgodnjih večernih urah v Ajdovščini.

Napadalec je z nevarnim predmetom (nožem) poškodoval državljana Francije, katerega so ga odpeljali na zdravljenje novogoriško bolnišnico, osumljenca pa je policija prijela dan kasneje. Po zaslišanju so zanj odredili pripor v solkanskih zaporih.

Danes je na novinarski konferenci vodja sektorja kriminalistične policije novogoriške policije uprave Marino Pangos predstavil dosedanje izsledke kriminalistične preiskave. 64-letni državljan Francije je parkiral osebno vozilo pred hotelskim vhodom, nato pa skupaj s partnerico iz prtljažnika začel jemati prtljago, storilec pa je bil v bližini in kričal. 64-letnik je pogledal kričečega moškega, ko se mu je ta približal, nanj zakričal v angleščini in ga napadel z nožem, pri čemer ga je porezal po vratu. Francoski državljan se je sicer uspešno obranil njegovega napada, vpitje pa je slišal neki gost iz hotela, ki je stekel do poškodovanega, storilec pa je peš pobegnil.

Na podlagi opisa je policija izdelala fotorobota, storilcu pa je dan kasneje odvzela prostost in odredila policijsko pridržanje. Med preiskavo so ugotovili, da je storilec naredil več hujših premoženjskih kaznivih dejanj, na podlagi okoliščin okrožnega sodišča pa so odredili hišno preiskavo na naslovu, kjer je osumljeni neprijavljen živel zadnje štiri mesece. Pri preiskavi so zasegli predmete, ki so bili pripomočki vlomov na območju Ajdovščine, kot tudi nož, s katerim je napadel 64-letnega francoskega državljana.

image
Novinarska konferenca. FOTO: PU Nova Gorica

 

Pet velikih tatvin

 
V času od 8. septembra pa do prijetja je 19-letnik izvršil pet kaznivih dejanj velikih tatvin oziroma vlomov v gostinske lokale na območju Ajdovščine, od koder je jemal predvsem gotovino, cigarete in alkoholno pijačo v vrednosti več tisoč evrov. Posredno je pri vlamljanju povzročil med pet in deset tisoč evri materialne škode.

V soboto so 19-letnega osumljenca zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja uboja in petih kaznivih dejanj velikih tatvin kazensko ovadili in privedli v nadaljnji postopek k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj zaradi ponovitvene nevarnosti odredil pripor.

19-letnik je na območju Slovenije neprijavljen živel štiri mesece, pred tem pa je živel na Švedskem, kjer je bil že obravnavan zaradi ranih kršitev s področja prepovedanih drog in nasilja, so še povedali na novinarski konferenci.