»Poslovanje SGP Nova je bilo velika finančna telovadba«

V kazenskem postopku zaradi poslovne goljufije je tudi izvedensko mnenje pokazalo na veliko vlogo lastnika podjetja Stanka Božičnika
Fotografija: Tožilstvo Tadeji Falnoga očita, da je v času, ko je bila direktorica SGP Nove, v lasti znanega celjskega gradbinca Stanka Božičnika,  preslepila več poslovnih partnerjev, ki so bili zaradi tega domnevno oškodovani za milijon evrov.
Foto Brane Piano
Odpri galerijo
Tožilstvo Tadeji Falnoga očita, da je v času, ko je bila direktorica SGP Nove, v lasti znanega celjskega gradbinca Stanka Božičnika,  preslepila več poslovnih partnerjev, ki so bili zaradi tega domnevno oškodovani za milijon evrov. Foto Brane Piano

Celje – Tožilstvo Tadeji Falnoga očita, da je v času, ko je bila direktorica SGP Nove, preslepila več poslovnih partnerjev, da bodo storitve plačane, pa niso bile. Izvedenec dr. Drago Dubrovski je ugotovil, da je imela SGP Nova velik finančni primanjkljaj in da bi sicer lahko poplačali vse upnike, a potem ne bi imeli za plačilo terjatev, nujnih za preživetje podjetja. Mnenje mora dopolniti.

Dogajanje pred več kot desetimi leti, kot ga je opisal Dubrovski, je bilo velika računska telovadba med SGP Novo in povezanimi družbami. Te so bile, tako kot SGP Nova, v lasti znanega celjskega gradbinca Stanka Božičnika. Večina prič je poudarjala, da Falnoga, čeravno je bila podpisana na pogodbah, ni imela v podjetju nobene besede, da je vse niti vlekel Božičnik.



Tudi Dubrovski je dejal, da listine, ki jih je pregledal, kažejo, da poslov za SGP Novo ni pridobivalo poslovodstvo: »Kaže, da je bil to Stanko Božičnik. Za posle niso bile narejene kalkulacije. Najprej je bil posel pridobljen, šele potem se je ugotavljala donosnost.«
 

Ni bilo posla brez izgube


Donosnosti pa ni bilo. Kot je ugotovil Dubrovski, SGP Nova tako rekoč nobenega posla ni izpeljala brez izgube: »Hitro je prišlo do rekordnih prihodkov in hitro do rekordnega padca. Prav to kaže, da je bila družba ves čas v likvidnostnih težavah.«
Za izvajanje poslov je morala najemati posojila, Banka Celje pa jih je še vedno dajala, četudi so imeli celo blokirane račune. Kot smo slišali med sojenjem, se je o posojilih v banko hodil pogovarjat Božičnik. Posojila in tudi plačila naročnikov so romala na povezana podjetja v Božičnikovi lasti, domnevno zato, da so tako lahko izplačali plače zaposlenih.
 

Če bi poslovodstvo ukrepalo, bi bi bili upniki poplačani


SGP Nova je leta 2010 končala v prisilni poravnavi. »Če bi poslovodstvo pravočasno ukrepalo, bi bili vsi upniki poplačani. Insolventnost je nastopila že 7. septembra 2009. Sam bi najprej zahteval izterjavo danih posojil. Če bi namreč družba izterjala naložbe do povezanih družb, bi imela lastne vire financiranja,« je še dejal Dubrovski.
 

Stanka Božičnika ni na zatožni klopi


Upniki v tem kazenskem postopku naj bi bili zaradi dejanj Tadeje Falnoga oškodovani za skupno milijon evrov. Po besedah Dubrovskega bi jih družba lahko poplačala, vendar bi potem sama propadla: »Ne bi imeli za plačilo terjatev, nujnih za preživetje. O tem, kaj je nujno za preživetje, odloča poslovodstvo.« Upniki trdijo, da so se pogovarjali s Falnogo, več prič pa je dejalo, da ta v SGP Novi ni o ničemer odločala. Božičnika na zatožni klopi ni.