Požar na Cerju še ni pod nadzorom, gasilcem težavo dela burja

Nekaj po poldnevu je zagorelo na Goriškem Krasu, v okolici pomnika miru na Cerju. Po prvih ocenah je doslej zgorelo okoli 100 hektarjev borovega in listnatega gozda.
Fotografija: Požar na Cerju FOTO: Stanko Močnik, GZ Cerkno
Odpri galerijo
Požar na Cerju FOTO: Stanko Močnik, GZ Cerkno

Z ognjem, ki je požiral predvsem borov in delno listnati gozd, se borijo gasilske enote s celotne Severne Primorske, Krasa in Postojne ter štirje helikopterji. Uprava RS za zaščito in reševanje je nekaj pred 19. uro sporočila, da so po sklepu vlade za pomoč pri gašenju požara zaprosili za mednarodno pomoč Italije. Na kraju požara je tudi enota Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), saj so na tem območju še vedno ostanki iz prve svetovne vojne.

Na terenu je več kot sto gasilcev iz več kot 30 prostovoljnih gasilskih društev in gasilske zveze Nova Gorica - Šempeter, med drugim društva iz Vipave, Ajdovščine, Idrije in Cerknega, Kanal, Postojne, Tolmina, Kobarida in tudi iz Italije.

Poveljnik PGD Idrija Andrej Bezeljak je za Delo povedal, da je iz GZ Idrija v Miren odšlo 36 gasilcev z 9 vozili. Kakšno je stanje na terenu, še ni mogel povedati, je pa težava precej močan veter. Gasilci bodo na terenu vso noč, saj je zaradi teme gašenje iz zraka zdaj nemogoče. Iz GZ Cerkno je na nočno izmeno gašenja odšlo na pomoč 21 gasilcev s petimi vozili, je povedal njen poveljnik Tomaž Štremfelj. Na požarišču bodo ostali tudi preko noči, ko bodo skušali požar nadzorovati.

Po besedah vodje intervencije za STA Simona Vendramina bodo poskušali požar omejiti ob regionalni cesti Miren-Opatje Selo, da ne bi prešel preko državne meje v Italijo. Pred tem so sicer s terena že prihajale informacije, da so ognjeni zublji razširili tudi v Italijo. Naselja naj ne bi bila ogrožena, prav tako ogenj po besedah Vendramina ni ogrozil bližnjih kmetijskih površin. Pred ognjem so uspeli obvarovati tudi pomnik miru na Cerju.

Požar na Cerju FOTO: Alenka Ožbot Klančič/Primorske novice
Požar na Cerju FOTO: Alenka Ožbot Klančič/Primorske novice
Tudi predstavnica za stike z javnostjo uprave za zaščito in reševanje Neja Pavlica nam je potrdila, da dodatno težavo pri gašenju pa predstavlja burja, ki naj bi po podatkih agencije za okolje pihala na tem območju še do četrtka zjutraj, nato bo predvidoma oslabela, vendar ne čisto ponehala.

Cestno podjetje je s fizičnimi ovirami zaprlo dovozne poti tako iz smeri Lokvice, kot tudi Opatjega sela. Občane prosijo, da se temu območju zaenkrat izogibajo.


Če imate fotografije, nam jih lahko pošljete: