Požar v Surovini pogašen  

Z delovnimi stroji razkopavajo kupe zgorelega odpadnega materiala in ostankov strehe, saj pod njimi še vedno tli. Gasilci bodo verjetno na terenu še ves dan.

Objavljeno
03. marec 2020 08.59
Posodobljeno
03. marec 2020 22.03
Požar v podjetju Surovina v Mariboru. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
STA
Iz podjetja Surovina so zvečer sporočili, da so s pomočjo poklicnih gasilcev in svojih delavcev ob 19. uri uspešno zaključili, intervencijo ob gašenju požara, ki je nastal v ponedeljek v njihovem obratu v mariborski mestni četrti Tezno. Do nadaljnjega ostaja na objektu požarna straža z gasilskimi vozili.

»Gasilci so bili na delu vso noč,« je zjutraj povedal direktor mariborske gasilske brigade Aleš Ciringer. Požar je včeraj gasilo okoli 250 poklicnih in prostovoljnih gasilcev.

Zagorelo je malo po poldnevu v hali velikosti 50 krat 70 metrov. Po prvih neuradnih podatkih je prišlo do samovžiga v hali z nenevarnimi odpadki, kjer v Surovini skladiščijo alternativno gorivo iz odpadkov.

Gašenje je v ponedeljek poleg vetra oteževala streha hale, ki se je zaradi vročine sesedla in otežila dostop gasilcem.

Arsenovič: Še en signal več, da je treba čim prej razmisliti o termični obdelavi odpadkov


Mariborski župan Saša Arsenovič je ob današnjem obisku prizorišča požara v Surovini izrazil zaskrbljenost zaradi dodatnega onesnaženja zraka v mestu. Hkrati se je zahvalil 250 gasilcem, ki so sodelovali v intervenciji.

Arsenovič je ob tem poudaril, da pri Surovini ne gre za javno podjetje v lasti občine, pač pa za samostojno gospodarsko družbo, ki opravlja dejavnost ravnanja z odpadki. »Tudi njim pa ni lahko, saj vemo, da se z odvozom zapleta tako na državni kot na mednarodni ravni,« je dejal župan, ki meni, da je tokratni požar še en signal več, da je treba čim prej razmisliti o termični obdelavi odpadkov.

Kot je dodal, so državni organi in inšpekcije na delu, podjetje pa mora poskrbeti za to, da ne bo življenje ljudi v Mariboru zaradi njih slabše.

V zvezi s pobudami nekaterih svetniških skupin za sklic izredne seje o omenjeni problematiki, za kar naj bi bilo zbranih tudi že dovolj podpisov, je Arsenovič dejal, da bodo o tem zagotovo razpravljali na redni seji. »Če bodo zahtevali izredno sejo, pa bodo predlagatelji morali predložiti ustrezno gradivo in vedeti tudi, o čem se bomo pogovarjali. Mi delamo vse, kar je potrebno in mislim, da pri tem izredna seja ne bo pomagala,« je dejal mariborski župan.


image
Opozorilo javnosti, naj se v bližini Surovine ne gibajo na prostem, še vedno velja, čeprav se z območja ne vije več tako gost dim kot v ponedeljek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Vsa žarišča morajo odkriti in pogasiti


Z delovnimi stroji podjetja Surovina so danes razkopavali kupe zgorelega odpadnega materiala in ostankov strehe, saj je pod njimi še vedno tlelo. »Tega je ogromno, zato nas čaka še veliko dela,« je opozoril Ciringer. Ocenil je, da bodo na terenu še vsaj ves današnji dan.

»Po prvih neuradnih podatkih sta se zgodila samovžig v večjem obsegu in hipni požar v hali z nenevarnimi odpadki, kjer skladiščimo alternativno gorivo iz odpadkov,« pojasnjujejo v Surovini.

Opozorilo javnosti, naj se v bližini Surovine ne gibajo na prostem, veljala tudi danes, čeprav se z območja ni več vil tako gost dim kot v ponedeljek.

image
Po prvih nestrokovnih ocenah policije je požar povzročil za okoli tri milijone evrov škode. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Tretji požar v zadnjem tednu dni


V Mariboru je bila v ponedeljek zvečer zaradi požara v Surovini močno presežena vsebnost prašnih delcev PM10 v zraku.

To je bil že tretji požar na tem območju v zadnjem tednu dni, s tem da sta bila prva dva manjša. Direktor Surovine Jure Fišer zagotavlja, da med zagorelimi ni nevarnih odpadkov in da odpadke skladiščijo v skladu z zakonodajo in drugimi predpisi.

»Zaradi trenutnega stanja na področju odpadkov v Sloveniji smo pri svojem delovanju imeli sprejete vse preventivne ukrepe in kljub neprekinjeni požarni straži z rednimi obhodi kritičnih lokacij tega nismo mogli preprečiti, saj je požar nastal hipoma in v velikih razsežnostih,« so danes ponovno poudarili v podjetju.

image
Zagorelo je malo po poldnevu v hali velikosti 50 krat 70 metrov, kjer v Surovini skladiščijo mešane odpadke. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Prve ocene kažejo, da bo škode za okoli tri milijone evrov


Pojasnili so, da so težave na širši, sistemski ravni. »V Sloveniji kljub nenehnim opozarjanjem in apeliranjem na državne institucije glede problematike na področju odpadkov nimamo lastnih rešitev za termično izrabo dela odpadkov, ki jih ni možno reciklirati. V Surovini prevzemamo skrb za ravnanje z odpadki v več kot 15.000 slovenskih podjetjih. Že od novembra naprej čakamo na izvozna dovoljenja, ker se je Madžarska odločila, da jih ne izdaja. Odpadki se predolgo skladiščijo, kar povečuje možnost za nastanek požarov,« so navedli.

Po prvih nestrokovnih ocenah policije je požar povzročil za okoli tri milijone evrov škode. Zagorela je namreč povsem nova skladiščna hala, ki so jo postavili po obsežnem požaru v Surovini leta 2013. Takrat je požar povzročil kratki stik na napajalnem kablu enega od strojev.

»Vse občane Maribora in okolice prosimo za razumevanje, saj se trudimo po svojih najboljših močeh, da preprečimo širjenje negativnih vplivov na okolje,« so sporočili iz Surovine.

Na okoljskem ministrstvu so medtem sporočili, da obžalujejo, da je prišlo do požara. Spomnili so, da je vlada lani sprejela uredbo o skladiščenju trdih gorljivih odpadkov na prostem, ki zaostruje pogoje za skladiščenje odpadkov na prostem. Prav tako so spomnili, da bo država poskrbela za odpadno embalažo, ki je niso odpeljale družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Sistemsko naj bi zadeve rešila novela zakona o varstvu okolja, ki jo je pripravil odhajajoči minister Simon Zajc in čaka njegovega naslednika, nenazadnje pa bomo morali pri nas postaviti tudi lasten sistem za termično obdelavo odpadkov, so dodali.