Prejemnik nagrade za požrtvovalnost v priporu

Danilu Lavrincu očitajo več kaznivih dejanj, zanj je uspavala prodajal tajni sodelavec policije Filip Didović.
Fotografija: Kolegi so kriminalista Lavrinca privedli pred obličje pravice. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Kolegi so kriminalista Lavrinca privedli pred obličje pravice. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Pred preiskovalno sodnico okrožnega sodišča so danes nekaj pred deveto uro dopoldne privedli 51-letnega Filipa Didovića iz Komende. Pripeljali so ga z marico in ga nevklenjenega pospremili v sodno palačo. Uro in pol pozneje so v civilnem avtomobilu pripeljali še 37-letnega Danila Lavrinca z območja Domžal. Med privedbo je imel lisice, obraz pa je skrival pod kapuco. Sodnica je po zaslišanju za oba odredila pripor.

Lavrinc je kot policist kriminalist zaposlen v sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana na oddelku za kriminalistično-obveščevalno dejavnost. Filip Didović je tajni sodelavec policije. Pridno naj bi sodeloval ravno z Lavrincem, skupaj sta odkrivala nepridiprave. Izvedeli smo, da so tožilci pred kratkim ravno po njuni zaslugi vložili obtožbo proti Seadu B. Didović naj bi po smernicah Lavrinca od tega navidezno odkupoval uspavala in pomirjevala ter ga nato prijavil policistom, ti pa so ga ovadili.
 

Prodajal tudi kamagro


Toda po ponedeljkovih hišnih preiskavah so policisti odvzeli prostost ravno njima, javnosti pa v torek skopo sporočili le, da so bili kriminalistu z večletnimi delovnimi izkušnjami, ki je delal na področju pridobivanja informacij, torej z viri in informatorji, na sledi od jeseni. Zdaj je osumljen kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Sum so ugotovili pri preiskovanju drugega kaznivega dejanja. Preiskavo so vodili na posebnem oddelku Specializiranega državnega tožilstva (SDT).

Lavrinca in Didovića sumijo kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami, za kar je zagrožena kazen do deset let zapora. Kriminalist naj bi namreč v začetku letošnjega leta od neznane osebe kupil 3000 tablet uspavala flormidal ter za njih plačal 3000 evrov. To zdravilo pa na črnem trgu velja za drogo, saj vsebuje prepovedano snov midazolam.

Odnesel jih je v službene prostore na Prušnikovi ulici v Šentvidu, jih skril v omaro pisarne ter jih postopoma vozil k Didoviću. Ta mu je za tableto plačal po 1,30 evra, z vsako naj bi tako Lavrinc zaslužil po 30 centov oziroma skupaj 900 evrov. Didović je uspavala namreč preprodajal. Med preiskavo so Lavrincu v službeni pisarni policije zasegli več kot 600 evrov in 1910 flormidalov, Didoviću pa 527 flormidalov.

Tajni sodelavec policije Didović naj bi za kriminalista prodajal uspavala. FOTO: Marko Feist
Tajni sodelavec policije Didović naj bi za kriminalista prodajal uspavala. FOTO: Marko Feist


Kriminalista Lavrinca pa v SDT bremenijo še več kaznivih dejanj. V njegovi službeni pisarni so namreč odkrili tudi najmanj 51 škatel kamagre – indijskega generičnega spodbujevalnika erekcije, ki vsebuje snovi, nevarne zdravju. Prodajal naj bi jih neznanim odjemalcem, tudi sodelavcu Željku P. Osumljen je prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje, zagrožena kazen je do osem let zapora.

Osumljen je tudi kaznivega dejanja neupravičene uporabe tujega premoženja (do tri leta zapora). V garderobni omari policije je hranil 119 nabojev kalibra 9x9, pri čemer naj bi ravnal nezakonito, saj ima lahko policist pri sebi samo 50 nabojev. In še enega kaznivega dejanja je osumljen: to je zloraba uradnega položaja (grozi mu do leto dni zapora). Alemu T. je posredoval natisnjeno analitično informacijo, iz katere je razvidna mreža pravnih in fizičnih oseb, ki se ukvarjajo s prodajo rezervnih delov za avtomobile, in evidenco kaznivih dejanj, iz katere so razvidni vsi podatki o kaznivih dejanjih, vključno s podatki o osumljencih in oškodovancih. Službene podatke je torej zlorabil tako, da jih je neupravičeno in protizakonito širil.
 

Razkril roparja SKB


Kriminalista so zaradi hujše kršitve pogodbe o delovnem razmerju takoj po aretaciji odstranili z dela in uvedli delovno-pravni postopek, ob tem pa na PU Ljubljana zagotovili, da obsojajo vsakršno ravnanje policistov in kriminalistov, ki imajo znake kaznivih dejanj.



Toda ravno Lavrinc je veljal za tako uspešnega in požrtvovalnega policista, da so ga delodajalci leta 2012 celo odlikovali. »To priznanje ima posebno težo, saj prispeva k ugledu policije,« je tedaj dejal vodja delovne skupine sedmih kriminalistov, ki so prejeli medaljo policije za požrtvovalnost. Po šestih letih in petih mesecih letih preiskave ropa stoletja so namreč z vztrajnostjo pri delu, strokovnostjo, doslednostjo in prizadevnostjo zbrali dovolj dokazov, da so k preiskovalni sodnici lahko privedli dva osumljenca. To sta bila roparja sefov SKB banke iz leta 2005, Dejan Vidmar in Sašo Nose, ki zdaj prestajata dolgoletno zaporno kazen.

Med odlikovanimi je bil torej tudi ljubljanski kriminalist Danilo Lavrinc, za katerega pa smo zdaj izvedeli, da ne prispeva več k ugledu policije.