Nasedlo mu je 3500 Slovencev

Policisti so prijeli goljufa, ki je pozimi z lažnimi oglasi ponujal vinjete po polovični ceni.

Objavljeno
21. maj 2018 13.59
Posodobljeno
21. maj 2018 16.00
Policisti so prijeli goljufa, ki je pozimi z lažnimi oglasi ponujal vinjete po polovični ceni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ti. L.
Ti. L.
Mariborski kriminalisti so pred dnevi v Ljubljani odvzeli prostost 28-letnemu Ljubljančanu, slovenskemu državljanu, ki je med 13. in 15. januarjem letos prek SMS-sporočil oglaševal prodajo slovenske vinjete 2018 za polovično ceno, torej za samo 55 evrov. Prav tako je na spletni strani www.hallokupon.si med drugim objavil oglas, da lahko interesenti kupijo slovensko letno vinjeto za polovico cene: »Letna vinjeta 2018 – plačajte le 55 evrov namesto 110 evrov!«

image
Oglas za vinjeto po polovični ceni je samo v dobrih dveh dneh premamil 3500 Slovencev. FOTO: PU Maribor


Policisti so 16. maja osumljenega 28-letnega Ljubljančana zaradi nenehnih spreminjanj naslovov bivanja prijeli na cesti, ko se je vozil z avtomobilom znamke Porsche.

Ugotovili so, da ga je policija s tem vozilom že prijela v začetku maja letos na Dolenjskem, ko ga je vozil brez vozniškega dovoljenja, zato so mu takrat vozilo odvzeli. Vozilo je bilo po tem vrnjeno lastniku, vendar ga je osumljeni Ljubljančan ponovno dobil v posest. Tudi ob prijetju je ponovno vozil brez vozniškega dovoljenja, zaradi česar so mu vozilo ponovno odvzeli.

image
Zaseženi avtomobil FOTO: PU Maribor


Sedemnajstega maja so ga privedli k preiskovalnemu sodniku Okrajnega sodišča v Mariboru, ki je zanj odredil pripor. Pri hišni preiskavi pa so mu nato zasegli še več elektronskih naprav, med drugim modem GSM GPRS 2G z možnostjo vstavitve 16 SIM-kartic za množično avtomatsko pošiljanje SMS-sporočil (v tem primeru »phishing« SMS-sporočil). Pri preiskavi računalnikov so ugotovili, da osumljeni poseduje bazo skoraj dveh milijonov telefonskih številk večinoma slovenskih uporabnikov.

image
GSM GPRS 2G modem z možnostjo vstavitve 16 SIM kartic za množično avtomatsko pošiljanje SMS sporočil. FOTO: PU Maribor


Osumljeni ima poleg slovenskega državljanstva tudi državljanstvo Republike BiH, kjer si je lani celo spremenil ime in priimek ter tako pridobil nove uradne dokumente. Osumljeni je te dokumente uporabljal tudi v Sloveniji pri upravnih postopkih, s čimer je v Sloveniji predstavljal dve samostojni fizični osebi.


Klicatelje oškodoval za skupaj okoli 40.000 evrov


Goljuf je vedel, da je oglas lažen ter da se na kontaktno telefonsko številko 090, ki jo je zakril z mednarodno klicno številko Slovenije 00386, nihče ne bo odzval. Zaradi tega klicatelji oglaševanih slovenskih vinjet sploh ne bi mogli naročiti, saj mu je šlo le za to, da prejme plačilo iz naslova klicev na premijsko številko. Tako je povzročil materialno škodo v skupni višini okoli 40.000 evrov. Pri tem se je na internetni spletni strani izdajal za družbo Spectre International LTD s Sejšelov.

Na policijo je na območju celotne države več deset oškodovancev podalo pisne prijave v zvezi kaznivega dejanja goljufije. Ugotovili so, da je samo v dveh dneh na navedeno premijsko številko 090 klicalo okoli 3500 ljudi, večina slovenskih državljanov, ki so skupaj opravili okrog 12.000 minut klicev.

image
Pri preiskavi računalnikov so ugotovili, da osumljeni poseduje bazo skoraj dveh milijonov telefonskih številk večinoma slovenskih uporabnikov. FOTO: Tomica Šuljić


Policiji je skladno z določili 502. člena ZKP pri operaterjih uspelo zablokirati izplačilo vseh denarnih sredstev, ki bi jih s klici na premijsko številko oseba prejela. Prav tako so na policiji ugotovili, da so oškodovanci na mobilne telefone prejeli tako imenovani »phishing« SMS-sporočilo in so klicali z namenom, da bodo prejeli vinjeto 2018 za slovenske avtoceste za pol cene.
Pri tem klicatelji v SMS-sporočilu niso bili seznanjeni, da kličejo premijsko telefonsko številko.
 

Večina se ni pritožila na račun operaterja


Prav tako so policisti ugotovili, da so ob klicu slišali sporočilo telefonske tajnice, naj počakajo na prostega operaterja, vendar nihče ni prevzel klica. Večina oškodovancev operaterjem pritožbe oziroma reklamacije računa sploh ni podala, saj so večinoma menili, »da tako in tako pri operaterju ne bodo ničesar dosegli, zato je bolje plačati, da se izognejo nadaljnjim težavam, kot sta izklop telefonske številke ali izterjava«. so zapisali v sporočilu Policijske uprave Maribor.

Potem ko so jih klicatelji seznanili z goljufijo, so jim nekateri operaterji odpisali terjatev. Veliko klicateljev pa ni podalo prijave policiji.
 

Če je slišati prelepo, da bi bilo res, potem ni


Ne nasedajte spletnim goljufijam, opozarja policija. Za spletne goljufije je značilno, da storilci ponujajo različne predmete ali storitve po mamljivo nizkih cenah ali pa obljubljajo izjemno velike nagrade. »Če je slišati prelepo, da bi bilo res, potem ni,« svarijo policisti. Najpogosteje goljufi želijo, da žrtev denar nakaže prek plačilnih sistemov Western Union ali Moneygram, ki ne omogočajo popolne sledljivosti denarja.

Goljufije izvršujejo tudi tako, da v primerih prodaj različnih predmetov, ki jih oškodovanci oglašujejo na spletu, pošiljajo ponarejene dokumente in lažno prikazujejo, da so plačali kupnino.

Najpogostejši načini spletnih goljufij
  • Pošiljanje tako imenovanih nigerijskih pisem – goljufi ponujajo mamljive ponudbe o prenosih denarja, s katerimi želijo preslepiti naključne imetnike elektronskih naslovov, ki jih običajno pridobijo s spleta. Pošiljatelji se najpogosteje predstavljajo kot bankirji, direktorji, zdravniki, bolniki, vojaki, loterije ... in ponujajo velike zneske v višini več milijonov evrov. Naslovnike zavajajo z obljubami, da bo denar prenesen na njihov račun, vendar je treba predhodno nakazati denar za plačila različnih dajatev, davkov, odvetniških storitev, carine, poštnine, transporta. Za dokazovanje pristnosti žrtvam pošiljajo kopije ponarejenih dokumentov, bančnih izpiskov, nakazil, letalskih vozovnic, zapuščinskih pisem. Zahtevani zneski so v začetku praviloma nižji, če žrtev nakaže denar, pa se postopoma večajo.
  • Goljufije pri prodaji vozil, gradbene mehanizacije, delovnih strojev, traktorjev – pri tovrstnih goljufijah storilci na spletu ponujajo vozila po nizkih cenah. Oškodovance najpogosteje preslepijo s tem, da zlorabijo podatke znanih podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo tovrstne mehanizacije.
  • Goljufije pri prodaji računalniške in mobilne opreme.
  • Goljufije pri oddaji počitniških objektov.
  • Goljufije pri prodaji vrednostnih papirjev in ponudbe kredita – v teh primerih storilci ponujajo vrednostne papirje po nizki ceni ali kredite po nizki obrestni meri. Storilci oškodovance preslepijo, tako da ponujajo preprosto pridobitev kredita in nakazila denarja, pri tem pa predhodno zahtevajo plačilo stroškov odvetnika, zavarovanja kredita in podobno.
  • Goljufije pri prodaji različnih predmetov po veliko nižjih cenah od običajnih.

Nasvet za kupce ali prodajalce na spletu
  • Uporabljajte priznana spletna prodajna mesta.
  • Preverite podatke o prodajalcu/pošiljatelju ali vsebini elektronske komunikacije na spletnih iskalnikih. Z malo truda je mogoče ugotoviti, ali gre za prevaro, saj se podatki goljufa najverjetneje že nahajajo na različnih forumih ali seznamih nigerijskih pisem, ki jih z namenom ozaveščanja javnosti ustvarjajo nekatere ustanove.
  • Bodite pozorni pri nakupih, pri katerih se plačila izvajajo prek plačilnih sistemov Western Union ali Moneygram.
  • V primerih, ko občani prodajo predmetov oglašujejo na spletu, preverite resničnost podatkov o nakazilih kupcev na svoje transakcijske račune, preden odpošljete predmet prodaje, ob morebitnem oškodovanju zberete vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP-številke) in primer prijavite na najbližji policijski postaji.