Strmoglavljenje vojaškega helikopterja pri Zlarinu usodno za pilota

Do nesreče je prišlo med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino. Poleg pilota je bil na krovu še en človek, ki ga še iščejo.

Objavljeno
27. januar 2020 11.50
Posodobljeno
27. januar 2020 16.57
Strmoglavil je helikopter tipa kiowa OH-58 D, je objavilo hrvaško obrambno ministrstvo. FOTO: Wikipedija
V. U., Be. B., STA
V. U., Be. B., STA
V bližini otoka Zlarin v Osrednji Dalmaciji je v morje padel vojaški helikopter, poroča hrvaški portal Index, ki se sklicuje na policijske vire. »Obveščamo vas, da je ob 11.06 operativna dežurna služba policijske uprave sprejela obvestilo, da je med Zablaćem in Zlarinom v morje padel helikopter,« se glasi sporočilo.

Vojaški helikopter je v Jadransko morje pri otoku Zlarin nedaleč od Šibenika strmoglavilo med vadbenim letom, vzrok nesreče pa še ni znan, poroča Reuters.

Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je v izjavi za javnost potrdil, da je umrl pilot vojaškega letala, še enega člana posadke pa iščejo, navaja Reuters. Krstičević je napovedal, da bodo ustanovili komisijo, ki bo ugotovila vse okoliščine današnje nesreče, navaja STA.

Poveljnik generalštaba hrvaške vojske general Mirko Šundov je dodal, da so izgubili dva pilota. »Izgubiti dva človeka je vedno težko. Sočustvujemo z njunima družinama,« je povedal Šundov. Izpostavil je, da so ustavili vse polete eskadrilje helikopterjev kiowa warrior, dokler ne bodo ugotovili vzroka današnje nesreče.
 

Drugi helikopter je takoj zahteval pomoč


Do nesreče je prišlo med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino, je povedal poveljnik hrvaškega vojaškega letalstva general Michael Križanec. Kot je dodal, je drugi helikopter takoj zahteval pomoč. Truplo enega pilotov so iz morja izvlekli ribiči in ga prepeljali na obalo. Zdravniki so pilota neuspešno poskušali oživiti, je izjavil in dodal, da drugega pilota še iščejo.

Potapljači pregledujejo območje ob helikopterju, ki je končal na morskem dnu na globini približno 30 metrov. Če ne bodo našli drugega pilota ob helikopterju, bodo razširili iskalno akcijo, je povedal Križanec. Ko bodo izvlekli helikopter, bodo morda lažje ugotovili tudi vzrok nesreče, je dodal. Izpostavil je, da sta bila oba pilota izkušena.
 

Helikopterji kiowa OH-58 D darilo ZDA


V nesreči je šlo za helikopterje, ki so od pred kratkim del hrvaških oboroženih sil, Hrvatom pa so jih podarile ZDA.

Američani so jih, kot dodaja portal, leta 2015 Hrvatom podarili 16, v ZDA so predstavljali vojaški višek. Izdelali so jih med letoma 2010 in 2012.