Promet po sprostitvi ukrepov narašča, narašča tudi število nesreč

Policija bo v sredo in četrtek na 629 lokacijah izvajala maraton nadzora hitrosti.

Objavljeno
19. maj 2020 08.50
Posodobljeno
19. maj 2020 20.03
Voznik je pred mostom zapeljal na desno s ceste in na njivo. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Danes zjutraj so se od Murske Sobote proti Gederovcem oglasile sirene reševalnega vozila in policije. Dvajset minut čez šesto je namreč voznik clia med vožnjo od Gederovcev proti Murski Soboti na začetku naselja Vanča vas iz za sedaj neznanega vzroka tik pred mostom zapeljal na desno bankino, nato na ograjo mostu, se prevrnil in obstal spet na kolesih na bližnji njivi. K sreči huje poškodovanih ni bilo, voznika so reševalci kljub temu odpeljali na urgentni oddelek soboške bolnišnice.

Maraton nadzora hitrosti
Že šesto leto zapored bo to sredo in četrtek na 629 lokacijah potekal maraton nadzora hitrosti. S poostrenimi ukrepi policija želi, kot so napisali na spletni strani, spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov.

»Prisotni bomo na 629 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah. Na omenjenih lokacijah bo delovalo okrog 205 policistov, hkrati pa bodo ostale policijske patrulje ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.« Kot so še dodali, izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. 


image
Policija poziva k previdnemu vračanju v promet. FOTO: Jože Pojbič/Delo


Tokrat je voznik imel srečo, a v teh dneh so se po Sloveniji dogajale že hujše nesreče, tudi takšne s smrtnimi žrtvami, zato policija zdaj, ko se je sprostila večina koronavirusnih ukrepov in je začel s tem naraščati tudi promet na slovenskih cestah, poziva k posebni previdnosti. Mnogo voznikov namreč zadnja dva meseca zaradi čakanja na domu ali drugih ukrepov ni vozilo avtomobilov ali pa so jih vozili bistveno manj kot sicer. Zato je treba ob ponovni normalizaciji življenja in s tem tudi prometa vozniške spretnosti obnoviti postopoma in vsaj na začetku voziti posebno previdno in umirjeno.