Prvo eksplozivno napravo so storilci nastavili pred napačno hišo

Preiskovalci menijo, da je v Črni vasi počilo zaradi dogajanja v Javni razsvetljavi.
Fotografija: Šele potem, ko je počilo v Črni vasi, je policija začela ta dogodek povezovati s tistim z Brezovice. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Šele potem, ko je počilo v Črni vasi, je policija začela ta dogodek povezovati s tistim z Brezovice. FOTO: Igor Mali

Sredina najdba eksplozivne naprave na Brezovici in eksplozija avtomobila v Črni vasi sta bili, kot je razkrila policijska preiskava, najverjetneje zares povezani. Skupni imenovalec naj bi bilo dogajanje v ljubljanskem podjetju Javna razsvetljava, pri čemer pa naj bi bili, kot smo poročali že včeraj, tarči tamkajšnja nekdanja vodilna oziroma nekdanja solastnika družbe Goran Bojović z Brezovice in Matej Počivavšek iz Črne vasi.

Sprva, ko so bili policisti ob 9.30 obveščeni, da ob Podpeški cesti na Brezovici na tleh leži sumljiv predmet, podoben eksplozivni napravi, in ga kasneje tudi zavarovali, niso še pomislili na Bojovića. Glede na to, da je 10 krat 15 centimetrov velik predmet ležal na dvorišču tamkajšnje hiše, ki ga je nato občan prinesel ob cesto, so domnevali, da je oškodovanec nekdo iz te hiše. A ko je nekaj po 12. uri eksplodiralo v Črni vasi, so možje v modrem začeli ugotavljati, da omenjena naprava na Brezovici sploh ni bila postavljena na pravem naslovu oziroma da bi lahko bila povezana s tisto v Črni vasi. Skratka, da bi bil lahko njen cilj prav Bojović. Ta namreč stanuje v hiši, ki je slabih 80 metrov oddaljena od kraja najdbe naprave.

»Gre za možnega oškodovanca, ki je bil v preteklosti poslovno povezan z drugim oškodovancem, pri katerem je eksplodiralo,« je včeraj pojasnil Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto pri Sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana, in nadaljeval, da so z oškodovancema že opravili razgovor ter tako poskušali ugotoviti motiv storilca oziroma kdo bi lahko bili možni osumljenci.
 

Tarči bi lahko bili še dve osebi


Ob tem pa je še dodal, da bi lahko bili posredno ogroženi še dve osebi: »Te osebe, dva oškodovanca in osebi, ki bi lahko bile domnevno povezane, so bili oškodovane pri opravljanju gospodarske dejavnosti in v zvezi s tem so podali prijavo na MNZ,« je povedal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto in nadaljeval: »Kot smo ugotovili, nimajo več skupnih poslovnih interesov. Vemo, da so bili solastniki v podjetju in da so s podjetjem opravljali določene gospodarske posle in da so nato nekateri iz teh podjetij izstopili.«

Kot smo že poročali, so bili Bojović, Tadej Počivavšek in njegov brat Matej do konca leta 2016 posredno vsak po tretjinski lastniki Javne razsvetljave. Družbo so nato prodali kitajskemu skladu. Brata Počivavšek sta z vodstvenih položajev odstopila že konec leta 2016, Bojović pa je bil skupaj s Stankom Furlanom pred kratkim ekspresno zamenjan na vrhu družbe. In sicer zaradi njenega slabega poslovanja, opuščanja dolžnega ravnanja in prikrivanja starih grehov. Med drugim, da je uprava brez vednosti in predvidenih pisnih odobritev porabila tri milijone posojila ter da ni opravila določenih kadrovskih sprememb, ki so jih zahtevali nadzorniki.
 

Počilo pred domačim pragom


Celotna zgodba zares spominja na dobro zrežirano filmsko kriminalko. Mateju Počivavšku je namreč v zadnjem delu avtomobila eksplodiralo le nekaj trenutkov zatem, ko se je z njim odpeljal z dvorišča domače hiše. »Vozilo je bilo na domačem naslovu parkirano čez noč. In očitno je za zdaj še neznani storilec ponoči prišel tja in napravo podstavil pod avtomobil,« je glede tega povedal Belšak. Ali je bila na avto pritrjena ali pa le položena podenj, policisti še preiskujejo. Prav tako še ugotavljajo način, kako se je sprožila. Na srečo je pri tem nastala le majhna materialna škoda, nihče pa tudi ni bil poškodovan. Dan po dogodku smo se želeli pogovarjati tudi s Počivavškom, vendar za komentar ni bil dosegljiv.



Glede na to, da eksplodirana naprava ni imela tolikšne moči in ob sumih, da je na Brezovici šlo za podobno, sicer doma narejeno napravo, preiskovalci domnevajo, da je bil njun namen le zastraševalne narave. Policija tako vodi primer v smeri suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, in sicer po drugem odstavku 314. člena kazenskega zakonika, za kar je zagrožena kazen od enega do osem let zapora. »Tukaj sama moč eksplozivne naprave nima vloge, ker gre predvsem za zastraševanje, poskus vplivanja na določene osebe, da bi kaj naredile ali da ne bi kaj naredile,« pojasni vodja oddelka za organizirano kriminaliteto in sklene, da je seveda treba najprej najti motiv, saj brez njega do storilcev ne moreš priti.

Preberite še: