Racman zanikal, da bi oškodoval upnike Koloseja

Nekdanji lastnik kinematografov je dejal, da s prodajo kompleksa ni hotel oškodovati upnikov, temeveč omogočiti nadaljevanje predvajanja filmov in obratovanje Koloseja.
Fotografija: Tožilstvo Sergeju Racmanu očita, da je pred leti za 15 milijonov evrov prodal kompleks kinodvoran v ljubljanskem BTC družbi SIP nepremičnine, čeprav je menda vedel, da je Kolosej insolventen in bo s tem oškodoval upnike. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Tožilstvo Sergeju Racmanu očita, da je pred leti za 15 milijonov evrov prodal kompleks kinodvoran v ljubljanskem BTC družbi SIP nepremičnine, čeprav je menda vedel, da je Kolosej insolventen in bo s tem oškodoval upnike. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes stekla glavna obravnava v sojenju nekdanjemu lastniku Kolosej kinematografov Sergeju Racmanu, ki ga obtožnica bremeni oškodovanja upnikov. Dejal je, da s prodajo kompleksa ni hotel oškodovati upnikov, kot to meni tožilstvo, temveč je hotel omogočiti nadaljevanje predvajanja filmov in obratovanje Koloseja.

Tožilstvo Racmanu očita, da je pred leti za 15 milijonov evrov prodal kompleks kinodvoran v ljubljanskem BTC družbi SIP nepremičnine, čeprav je domnevno vedel, da je Kolosej insolventen in bo s tem oškodoval upnike. Kompleks je prodal s štiriletnim odložnim plačilnim rokom, to pa je zmotilo banke, ki so hotele kompleks same zaseči in prodati.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Ker so po januarju 2015 najemniki prostorov v Koloseju najemnino plačevali novemu lastniku, je okrožna državna tožilka Renata Vodnjov prepričana, da je s tem Racman 36 upnikov oškodoval za približno dva milijona evrov, ki jih je družba SIP nepremičnine prejela iz naslova najemnin.

Racmanov odvetnik Mitja Jelenič Novak je danes ocenil, da bo ključno vprašanje v tej kazenski zadevi, ali so bili navadni upniki oškodovani pri plačilu terjatev. Prepričan je, da ni bilo tako. »Drugače bi bilo, če bi bile nepremičnine podarjene ali pa prodane pod ceno,« je vztrajal.

Prihodki Koloseja po njegovih besedah na dan prodaje niso pokrivali stroškov obratovanja kinocentra, zato nadaljnje poslovanje družbe v stečaju ne bi bilo možno. »Nepremičnine bi moral stečajni upravitelj takoj prodati, prihodki pa bi šli na novega lastnika,« je dodal. »Izkazalo se bo, da je bila prodaja ekonomsko povsem upravičena in ni z ničimer oškodovala upnikov,« je še vztrajal odvetnik.

Poleg Racmana sta v tej zadevi kaznivega dejanja obtožena tudi direktor družbe SIP nepremičnine <strong>Davorin Vidmar,</strong> vendar pa je bil postopek proti njemu zaradi zdravstvenih razlogov izločen, ter družba SIP nepremičnine. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poleg Racmana sta v tej zadevi kaznivega dejanja obtožena tudi direktor družbe SIP nepremičnine Davorin Vidmar, vendar pa je bil postopek proti njemu zaradi zdravstvenih razlogov izločen, ter družba SIP nepremičnine. FOTO: Leon Vidic/Delo


S tem se je strinjal tudi Racman, ki je dejal, da so imele vse pogodbe o najemu člen, s katerim bi se v primeru prisilne poravnave ali insolvenčega postopka takoj prekinilo sodelovanje. Če bi zaprli kinodvorane, pa tudi samo z najemninami ne bi mogli pokriti fiksnih stroškov, ki jih je imel Kolosej. »Edina rešitev je bila prodaja nepremičnine,« je vztrajal.

Leta 2013, ko je prodal kompleks, so imeli po njegovih besedah velike pritiske po znižanju najemnin, zato si niso mogli privoščiti, da bi prekinili sodelovanje, saj bi s tem ogrozili delovanje celotnega kompleksa.