Razočarana gospodinja Felicity Huffman bo za dva tedna pristala za rešetkami

Sodišče v Bostonu je najslavnejši protagonistki afere s podkupovanjem na ameriških univerzah naložilo še plačilo 30.000 dolarjev kazni in 250 ur družbeno-koristnega dela.
Fotografija: Felicity Huffman z možem Williamom H. Macyjem pred sodiščem v Bostonu. FOTO: Joseph Prezioso/AFP
Odpri galerijo
Felicity Huffman z možem Williamom H. Macyjem pred sodiščem v Bostonu. FOTO: Joseph Prezioso/AFP

Felicity Huffman, nekdanja zvezdnica serije Razočarane gospodinje in nominiranka za oskarja z vlogo v filmu Transamerica, bo pristala v zaporu, poroča mednarodni tisk. Najslavnejša med protagonisti lanske afere, ki je z razkritjem podkupovanja pri vpisu na prestižne univerze pretresla ameriški univerzitetni svet, bo ječo okusila za dva tedna.

Sodišče v Bostonu ji je kazen odmerilo danes. Krivdo je sicer priznala že lani. Zato da je dosegla vpis hčerke na univerzo, je v obliki lažnega dobrodelnega prispevka plačala podkupnino 15.000 dolarjev. Tako je dosegla, da so ustrezno »popravili« sprejemni pisni preizkus njene najstarejše hčerke Sophie Macy. Po prepričanju tožilcev se je glede podkupnine dogovarjala tudi za vpis mlajše hčere, a si je zatem premislila.

Huffmanova je sicer prva izmed staršev, ki jo je doletela obsodba. Sodišče v Bostonu ji je ob zaporu odmerilo še plačilo kazni v višini 30.000 ameriških dolarjev in 250 ur družbeno-koristnega dela. Za začetek prestajanja kazni je določilo 25. oktober.



FOTO: Joseph Prezioso/AFP
FOTO: Joseph Prezioso/AFP

 

Afera izbruhnila lani


Ameriški zvezni tožilci so sicer 51 ljudi obtožili koruptivnih dejanj pri omogočanju vpisa otrok bogatašev na elitne šole, kot so univerze Yale, Georgetown ali Standford.

Gre za korupcijo, ki je potekala leta, obseg podkupnin naj bi segal do 25 milijonov dolarjev. Starši so za vpis otroka na elitno univerzo plačevali tudi do 6,5 milijona dolarjev, ob Huffmanovi je v afero vpletena tudi druga zvezdnica z malih zaslonov, Lori Loughlin iz serije Polna hiša. Ta za razliko od Huffmanove krivde ni priznala.

V središču afere pa se je znašel 58-letni William »Rick« Singer, ki so ga tožilci obtožili, da je preko svojega podjetja EdgeCollege amp; Career Network za svoje stranke urejal lažne avtorje sprejemnih izpitov. Ti so tovrstne izpite pisali namesto otrok njegovih strank, v določenih primerih pa je uspel urediti, da so šole otroke njegovih klientov obravnavale kot izbrane športnike, četudi to še zdaleč niso bili. Za to so poskrbeli ponarejeni rezultati in podkupljeni trenerji. Obsodbo Singerja naj bi sodišče objavilo še ta mesec.