Reševalci odkrili štiri trupla, še 29 potapljačev pogrešajo

Pet oseb so rešili. Vzrok požara, ki je izbruhnil, medtem ko je bilo plovilo zasidrano, za zdaj še ni znan. 
Fotografija: Še vedno pogrešajo več kot 30 potapljačev. FOTO: Handout Reuters
Odpri galerijo
Še vedno pogrešajo več kot 30 potapljačev. FOTO: Handout Reuters

V požaru na čolnu blizu kalifornijskega otoka Santa Cruz naj bi umrlo več deset potapljačev. Gasilci so klic na pomoč prejeli ob 3.30 zjutraj. »Rešili so nekaj članov posadke, eden je bil lažje ranjen. Poskušamo rešiti še ostale potnike,« je ob začetku intervencije dejal predstavnik obalne straže, ko niso želeli dokončno potrditi, kolikšno je število žrtev.

Povedali so le, da so pet oseb rešili, da jih 33 še vedno pogrešajo ter da je nekaj ljudi zagotovo umrlo, poroča CNN. Sprva so ameriški mediji poročali o 34 pogrešanih, nato so potrdili, da je bilo na krovu vsega skupaj 39 ljudi. Sedaj so odkrili štiri trupla, tako da pogrešajo še 29 potapljačev. Oblasti se bojijo, da nesreče ni nihče preživel.

Še vedno pogrešajo več kot 30 potapljačev. FOTO: Handout Reuters
Še vedno pogrešajo več kot 30 potapljačev. FOTO: Handout Reuters


Pogrešane potapljače iščejo z reševalnimi čolni in helikopterji, reševanje otežuje gosta megla. Santa Cruz leži približno 140 kilometrov od Los Angelesa, požar na čolnu je izbruhnil, medtem ko je bilo plovilo zasidrano blizu omenjenega otoka. Po besedah častnika obalne straže Aarona Bemisa naj bi požar na ladji večkrat že pogasili, a so se ognjeni zublji ponovno razplamteli zaradi velike količine goriva na krovu ladje.

»Gre za velik čoln, vemo, da je žrtev veliko. Točnega števila še nimam,« je povedal predstavnik okrožja Ventura Bill Nash. Gre za čoln, ki je plul v komercialne namene. Pet članov posadke, ki so jih uspeli rešiti, je bilo v času požara v glavni kabini. 33 potnikov, ki so še vedno pogrešani, pa je spalo v podpalubju.

Tisti, ki so bili budni, so ob izbruhu požara še pred prihodom reševalnih ekip poskakali v morje in si s tem rešili življenje. Poveljnica obalne straže Monica Rochester je po poročanju STA na novinarski konferenci dejala, da reševalna operacija poteka, morebitne preživele, ki bi lahko odplavili v zalive, iščejo z manjšimi čolni in helikopterji. 

Še vedno pogrešajo več kot 30 potapljačev. FOTO: Handout Reuters
Še vedno pogrešajo več kot 30 potapljačev. FOTO: Handout Reuters


Potapljači so bili namenjeni na redko obiskan otoček San Miguel, kjer mrgoli zanimivega morskega življa. Čoln so pogosto uporabljale za komercialne vožnje v bližino bližnjega narodnega parka. Slabih 23 metrov dolgo ladjo za potapljanje Conception v lasti podjetja Truth Aquatics so splavili leta 1981. Po besedah Rochesterjeve je bila ladja v celoti v skladu z varnostnimi predpisi, lastnik ladje pa sodeluje pri preiskavi vzroka nesreče.

Po podatkih Truth Aquatics je imela ladja 46 ležišč, predvideno pa je bilo, da se bo danes vrnila s tridnevnega ogleda krajev za potapljanje okrog otoka Santa Cruz. Ladja je potonila približno 18 metrov pred obalo. Zasidrana je bila na območju, kjer je globina morja 20 metrov. Vzrok požara za zdaj še ni znan.