Robert Časar na pogojnem odpustu dočakal oprostilno sodbo

Po oceni višjega sodišča ni dokazov, da je šlo pri poslih z varnostno službo WTN za fiktino pogodbo.
Fotografija: Robert Časar je moral zaradi spornih poslov že večkrat na sodišče. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Odpri galerijo
Robert Časar je moral zaradi spornih poslov že večkrat na sodišče. FOTO: Boris Šuligoj/Delo

Koper – Nekdanji prvi mož Luke Koper in direktor varnostne službe WTN Nenad Vujinović tudi po oceni koprskega višjega sodišča nista sklenila fiktivne pogodbe o zunanjem varovanju pristaniškega kompleksa, kar je v obtožnici trdilo tožilstvo.

Kot poročajo Primorske novice, je višje sodišče namreč potrdilo oprostilno sodbo okrožnega sodišča. Po obtožbi naj bi Robert Časar in Vujinović s fiktivno pogodbo o nikoli opravljenem zunanjem varovanju pristaniškega kompleksa družbo Luka Koper spravila ob skoraj 80.000 evrov. Po prepričanju tožilstva je bil edini cilj fiktivne pogodbe zaslužek podjetja WTN.

Varnostniki družbe WTN naj bi od oktobra 2007 do 2009 v civilnih oblekah in s svojimi avtomobili opazovali dogajanje na zunanji strani luške ograje ter poročali tedanjemu delavskemu direktorju Pavlu Krumenakerju.

Časarjev odvetnik Daniel Planinšec je za omenjeni časnik potrdil prejem sodbe, po kateri je višje sodišče kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo tožilstva in potrdilo sodbo okrožnega sodišča. Soobtoženi Vujinović, sicer direktor varnostne službe WTN, pa zadeve ni komentiral.


Čaka ga še en postopek


Časar je »darilo« višjega sodišča prejel v času pogojnega odpusta iz zapora, saj je bil zaradi primera Orleška gmajna obsojen na pet let in devet mesecev zaporne kazni. Po treh četrtinah prestanega zapora je zaprosil za pogojni odpust, katerega so mu odobrili.

Nekdanji šef koprske luke ima odprt še en sodni postopek, pred časom pa je bil na prvi stopnji obsojen na še dve leti in tri mesece zapora zaradi zlorabe položaja v zvezi s projektom logističnega centra Luke Koper v Beltincih. Dušanu Černigoju, denimo, ki ni zbežal in se je sam zglasil v zaporu, pred leti niso odobrili pogojnega odpusta.