Policija izdala tiralico za Racmanom

Razvpiti poslovnež Sergej Racman se je znašel na policijskem seznamu iskanih oseb. Sodišče je pred dvema tednoma odredilo njegov pripor v preiskavi suma zlorabe prostitucije v klubu Marina. 

Objavljeno
24. julij 2019 12.32
Posodobljeno
25. julij 2019 06.28
Policija je izdala tiralico za Racmanom. FOTO: Policija
Boštjan Celec, A. I.
Boštjan Celec, A. I.
Ljubljana – Specializirani državni tožilki Maja Veber Šajn in Tina Lesar sta po končani sodni preiskavi na koprskem okrožnem sodišču vložili kar 423 strani dolgo nepravnomočno obtožbo proti 18 fizičnim in eni pravni osebi v zvezi z delovanjem kluba Marina na Ajševici pri Novi Gorici. Očitki v njej govorijo o zlorabi prostitucije in trgovini z ljudmi.

Pred natanko pol leta je bil pripor odrejen za solastnika Marine, štajerska podjetnika Jožeta Kojca in Dejana Šurbka, direktorico družbe Cratos, ki je upravljala Marino, Vesno Ternovec iz Nove Gorice, za zapahi so se znašli tudi njihovi domnevni najtesnejši pomagači, Romuni Marian Adrian Serba, Auroel Donose in Raj Stoica.

Proti koncu preiskave se je maja osumljencem pridružil tudi nekdanji lastnik Kolosej kinematografov Sergej Racman. Izkazalo se namreč je, da je skupaj s Šurbkom in Kojcem priskrbel sredstva za zagon Marine. Tudi proti njemu je bil pred dvema tednoma odrejen pripor, a vanj še ni prišel. Ravno danes so za 53-letnim Racmanom razpisali mednarodno tiralico, tako da se je njegov obraz znašel na policijskem seznamu iskanih oseb.

image
Marina je začela obratovati avgusta 2014. FOTO: Dokumentacija Dela

 

»Mi o tem nič ne vemo«


Ravno Racman, ki ima zdaj prebivališče v Bratislavi na Slovaškem, je tudi prvoobdolženi v zadevi Marina; po ugotovitvah tožilstva je začel leta 2012 skupaj s Kojcem in Šurbkom načrtovati odprtje nočnega kluba na Ajševici. O tem, kako se izogniti morebitnim težavam, so menda pobarali celo strokovnjake za pravo.

Ena od pravnic je Racmanu poslala elektronsko pismo, v katerem je zapisala: »V Sloveniji se prostitucija ne preganja, ni pa je možno organizirati v javni hiši ali v kakršnikoli obliki, prav tako to ni ne poklic ne dejavnost. Po domače povedano, punce lahko nudijo usluge same – neorganizirano. Skratka, naša zgodba gre skozi, če se oglašuje izključno klub in se zavarujemo tako, da o tem mi ne vemo oziroma se nas ne tiče, kaj naše stranke notri delajo. To pomeni, da jih ne smemo oglaševati na spletni strani – niti kot maserke, saj lahko organi pregona zgodbo povežejo.«

Avgusta leta 2014 je Marina začela obratovati in je obratovala vse do konca januarja letos, ko so policisti v njej opravili hišne preiskave ter osumljencem odvzeli prostost.
 

Spa in velnes center


V obtožbi je zapisano, da so obdolženci nezakonito dejavnost poskušali prikriti tako, da so dejavnost Marine oglaševali kot popolnoma legalni spa in velnes center. Od 1. avgusta 2014 do 23. januarja letos pa naj bi v resnici za prostitucijo izkoriščali 413 deklet (Romunk, Ukrajink in deklet iz nekdanje Jugoslavije), te pa so morale za vstop v Marino odšteti 70 evrov vstopnine.

Na voljo so morale biti tudi do 12 ur na dan, moškim, ki so za vstop plačali od 60 do 85 evrov, so za pol ure spolnih odnosov  zaračunavale 70 evrov, za polno uro pa 140. Z izvajanjem prostitucije so menda obtoženci podjetju Cratos, kamor so se stekala denarna sredstva kluba Marina, pridobili najmanj 21.288.530 evrov protipravne premoženjske koristi. To družbo sta lastniško domnevno obvladovala Kojc in Šurbek.

image
Marina je obratovala do konca letošnjega januarja, ko so policisti v njej opravili hišne preiskave ter osumljencem odvzeli prostost. FOTO: Dokumentacija Dela


Poleg priprtih in Racmana so v zadevi Marina obtoženi še Romeo Mavrič, Nena Harej, Edita Petrovčič, Tjaša Vendramin, Suzana Gorjan, Lucija Lazar, Ana Škrabot, Andreja Vižintin, Arijana Žnideršič, Tilen Pešić in Nik Ciani.

Kojc, Šurbek in Racman pa so menda načrtovali odprtje še enega podobnega nočnega kluba, izvemo iz obtožbe. Na zemljišču na mejnem prehodu Vrtojba so nameravali zgraditi večji objekt. »Javnost so sicer tako kot v primeru Marina zavajali z lažnimi izjavami, da želijo širiti gospodarsko dejavnost, ki naj bi obsegala gradnjo hotela, restavracije in igralnice.«

Toda v posnetih prisluhih njihovih pogovorov so se o tem projektu pogovarjali kot o Marini 2, torej o podobnem klubu kot na Ajševici, v katerem pa bi se ravno tako izvajala prostitucija na nezakonit način, je prepričano specializirano državno tožilstvo.