Samostojnim podjetnikom poslal pakete, ki jih niso naročili

Za 28-letnika, ki so ga zaradi goljufij že obravnavali, je sodnik odredil pripor. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljanski policisti so prejšnji teden odvzeli prostost 28-letniku, ki ga sumijo, da je septembra ogoljufal več kot 70 fizičnih oseb, tako da jim je prek lažnega podjetja po pošti poslal pisemske pošiljke z odkupnino in si pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 4737 evrov, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.
 
Naslovnike je zavedel s pošiljko, ki jo je opremil z žigom »STROGO ZAUPNO« in imenom zaupanja vrednega organa, ki dejansko pošilja določene zahteve o opravljanju samostojne obrti. Prejemniki pisemskih pošiljk so bili izključno samostojni podjetniki, so poudarili policisti.
 
V preiskavi so policisti ugotovili, da je 28-letnik konec avgusta z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi v imenu lažno registrirane družbe Xelio Icc sklenil pogodbo z družbo, ki se ukvarja s poštnimi storitvami. Z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin je spravil v zmoto več kot 70 samostojnih podjetnikov, ki so prejeli pisemske pošiljke z odkupnino v višini 59,97 evra, čeprav je niso naročili. V pošiljki so prejeli tako imenovani »doživljenjski dostop« do spletnega mesta www.pogodba.org, so opisali na policiji.
 
Četrtega septembra je osumljeni v poštno-logističnem centru v Ljubljani oddal 354 paketov lažne družbe, za pošiljatelja paketa pa je navedel Davčni in pravni institut EU, Cesta v Mestni log 55, 1000 Ljubljana. Naslednji dan, 5. septembra, so na družbi s poštnimi storitvami začeli prejemati klice – reklamacije naslovnikov, da jim vsebina paketa ni poznana in da tega niso naročili. 79 samostojnih podjetnikov je omenjene pakete vseeno plačalo, 275 paketov pa so iz pošiljanja umaknili. Policisti so ugotovili, da družbi Xelio Icc ter Davčni in pravni institut EU ne obstajata.
 
Policisti so na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli več elektronskih naprav in nosilcev podatkov (USB-ključki, tablični računalnik, mobilni telefon).
 
Po vseh zbranih obvestilih je bil podan utemeljen sum, da je 28-letnik storil kaznivo dejanje goljufije. Policisti so ga s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je odredil pripor. Zadnji je bil za tovrstna dejanja že obravnavan.