Senad Softić je sodišče poskušal prepričati, da obračuna ni načrtoval

Tožilstvo ga bremeni umora in povzročitve splošne nevarnosti; Softić je priznal, da je pred dvema letoma streljal na Mitrovića, a da je šlo za hipno odločitev, dogodek pa da je bil posledica spleta okoliščin, slabega psihičnega in fizičnega stanja, zdravstvenih težav ...
Fotografija: Softić je na današnjem začetku glavne obravnave sodnico poskušal prepričati, da je Mitrovića ubil, ne pa umoril, saj da ga ni namerno zasledoval in zločina ni načrtoval, pač pa da sta se srečala po naključju. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Softić je na današnjem začetku glavne obravnave sodnico poskušal prepričati, da je Mitrovića ubil, ne pa umoril, saj da ga ni namerno zasledoval in zločina ni načrtoval, pač pa da sta se srečala po naključju. FOTO: Aleš Andlovič

Skoraj točno dve leti po krvavem obračunu na Titovi cesti v Mariboru, v katerem umrl 52-letni Rado Mitrović, se je danes na mariborskem sodišču začelo ponovno sojenje Senadu Softiću, ki ga tožilstvo bremeni umora in povzročitve splošne nevarnosti. Po poročanju Dnevnika in Večera je sodišče danes poskušal prepričati, da obračuna ni načrtoval.

Softić je dejanje priznal že na predobravnavnem naroku januarja lani, a izrek sodbe je prišel na vrsto šele dobro leto pozneje, saj je poskušal dokazati, zakaj si ne zasluži najvišje možne kazni, sodnica Andreja Lukeš pa je proti 55-letnemu obtožencu, ki se ni strinjal z višino predlagane kazni, začela izvajati dokaze, ki bi lahko vplivali na odmero kazni.

Po letu dni razvlečenem predobravnavnem naroku je sodišče Softića februarja obsodilo na enotno kazen 26 let zapora, kar je le leto dni manj, kot je predlagalo tožilstvo. Njegova zagovornica Tanja Kompara je v pritožbi zahtevala razveljavitev in novo sojenje pred drugim sodnim senatom.

Višji sodniki so zahtevi ugodili, saj bi moralo prvostopenjsko sodišče po njihovem prepričanju sklep o že sprejetem priznanju krivde preklicati, dokaze, ki jih je izvajalo v okviru naroka za izrek kazenske sankcije, pa bi moralo presojati na glavni obravnavi.

Softić je na današnjem začetku glavne obravnave sodnico Mašo Blažeka poskušal prepričati, da je Mitrovića ubil, ne pa umoril, saj da ga ni namerno zasledoval in zločina ni načrtoval, pač pa da sta se srečala po naključju.

Tudi v primeru odprave pripora ni nujno, da bo Softić odkorakal na prostost. FOTO: Aleš Andlovič
Tudi v primeru odprave pripora ni nujno, da bo Softić odkorakal na prostost. FOTO: Aleš Andlovič


Kot poroča Dnevnik, se obsodbi za umor poskuša izogniti z izgovorom, da je miroljuben in nenasilen človek, ki je zločin zagrešil pod vplivom nekakšne duševne motnje ali bolezni.

V napisanem zagovoru je priznal, da je streljal na Mitrovića, a če bi to načrtoval, bi po njegovih besedah to lahko storil drugače, in ne sredi ceste. Po njegovem je šlo za hipno odločitev, dogodek da je bil posledica spleta okoliščin, slabega psihičnega in fizičnega stanja, zdravstvenih težav, slabih preteklih življenjskih izkušenj in njihovih posledic, je sodnico prepričeval Softić, ki naj bi bil na Mitrovića jezen, ker se je vtikal v njegovo družino.

Dodal je še, da nikogar ni hotel ogrožati in da mu je žal, da se je vse to zgodilo. »Ko sem se zavedel, sem odložil pištole in se predal ter počakal policiste,« je še dodal, medtem ko na vprašanja tožilstva in sodišča ni hotel odgovarjati.

Ker bosta 30. oktobra pretekli dve leti od vložitve obtožnice in bi se Softić odtlej lahko branil s prostosti, je sodnica datume glavnih obravnav razpisala precej strnjeno, zadnja predvidena obravnava pa je 29. oktobra, torej le dan preden bo, če sodbe še ne bo, Softić izpuščen iz pripora.

Tudi v primeru odprave pripora ni nujno, da bo Softić odkorakal na prostost, navaja Večer. Medtem je namreč postala pravnomočna sodba ptujskega sodišča, ki ga je zaradi nasilja v družini in nedovoljene posesti orožja konec leta 2017 obsodilo na leto in pol zapora. Softić je v tem primeru sicer vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa je vrhovno sodišče še ni obravnavalo.

Preberite še: