Serviser na računalnike 46 strank namestil zlonamerno programsko opremo

Od treh strank je zahteval, da mu nakažejo bitcoine, sicer bi njihovo e-pošto zlorabil za razpošiljanje otroške pornografije in druga kazniva dejanja.
Fotografija: Peter Vrisk Predsednik zadružne zveze 26.8.2017 Gornja Radgona Slovenija
[Peter Vrisk,Predsednik zadružne zveze Slovenija,Gornja Radgona,Slovenija,26.8.2017]
Odpri galerijo
Peter Vrisk Predsednik zadružne zveze 26.8.2017 Gornja Radgona Slovenija [Peter Vrisk,Predsednik zadružne zveze Slovenija,Gornja Radgona,Slovenija,26.8.2017]

Koper – Serviser z območja Pirana je izsiljeval svoje stranke in na njihove računalnike nalagal zlonamerne programe, kaže zaključena preiskava koprske policijske uprave. Ugotovili so, da je od oktobra 2011 dalje na 46 računalnikov, ki bi jih moral popraviti, namestil kode, ki so okvarile operacijske sisteme ter pokvarile računalnike. Dve leti kasneje je na štiri računalnike neupravičeno namestil aplikacijo, namenjeno prestrezanju aktivnosti na njih. 



Aplikacija je izdelovala zaslonske posnetke ter podatke pošiljala serviserju na njegovo e-pošto. Te protipravno pridobljene podatke je zlorabil in vsaj trem oškodovancem poslal e-pošto, s katero jih je seznanil, da jim je vdrl v njihov e-poštni nabiralnik. Če mu ne bi plačali določenih zneskov v virtualni valuti bitcoin, jim je zagrozil, da bo njihove račune izkoristil za širjenje fotografij spolne zlorabe otrok in za izvrševanje drugih kaznivih dejanj.
 

Razpošiljal neprimerne podobe


Grožnje, ki jih je pošiljal z naslova black-genesis@sigaint.org, je podkrepil s pripenjanjem fotografij, ki naj bi jih v primeru neplačil razposlal njihovim kontaktom, od znancev do državnih organov, je pojasnila Anita Leskovec s policijske uprave. 

Pred tremi leti je na devet računalnikov, ki so mu jih stranke prav tako zaupale v popravilo, neupravičeno namestil zlonamerno aplikacijo, ki šifrira vsebino podatkov na napadenem računalniku. 
 

Ameriška pomoč


Storilca so odkrili s pomočjo ameriških pravosodnih organov, saj je bil njegov e-poštni račun odprt v tujini. »Z mednarodnim sodelovanjem smo pridobili podatke, ki so utemeljevali sum, da je bil račun, na katerega so se pošiljali protipravno pridobljeni podatki iz okuženih računalnikov, ustvarjen iz IP-naslova gospodarske družbe z območja koprske policijske uprave, ki se med drugim ukvarja tudi s servisiranjem računalnikov,« navaja policija.

Ta je na podlagi sodne odredbe v družbi opravila hišno preiskavo, v kateri so ugotovili, da je zanje kot podizvajalec delal samostojni podjetnik, 36-letnik iz piranske občine. S pregledom njegovih delovnih nalogov jim ga je uspelo povezati z žrtvami kaznivih dejanj.