Šest mladoletnikov poškodovanih v kolesarskem parku

Trojico bodo danes odpustili, dva imata po padcu, globokem sedem metrov, nekoliko težje poškodbe hrbtenice in rok, pri tretjem preiskave še potekajo.
Fotografija: Šest mladoletnikov je padlo sedem metrov globoko. FOTO: Marjan Levstek/Delo
Odpri galerijo
Šest mladoletnikov je padlo sedem metrov globoko. FOTO: Marjan Levstek/Delo

V kolesarskem parku v naselju Dolenji Lazi v občini Ribnica je v četrtek nekaj po 20. uri šest mladoletnikov, starih od 13 do 16 let, skakalo po kolesarski skakalnici, pri čemer se je udrl pod na stolpu skakalnice. Padli so sedem metrov globoko in se pri tem poškodovali. Posredovali so gasilci in reševalci, ki so vseh šest poškodovanih prepeljali v UKC Ljubljana.

Trojico mladoletnih fantov bodo še danes odpustili iz bolnišnice. V UKC Ljubljana ostajajo še trije, dva imata nekoliko težje poškodbe hrbtenice in rok, pri tretjem preiskave še potekajo, so razložili v bolnišnici.

Kot so pojasnili v pisni izjavi na družbenih omrežjih, so prvega poškodovanega k njim pripeljali okoli 21.30, v naslednji uri pa še preostalih pet. Vseh šest so obravnavali v hodniku za težje poškodbe. Pet so jih sprejeli na oddelek za odrasle, mlajšega od 14 let na pediatrično kliniko. Trojico, ki jo je pri padcu v globino odnesla z lažjimi poškodbami, bodo po noči na opazovanju danes poslali v domačo oskrbo. Trije ostajajo hospitalizirani, dva imata namreč nekoliko težje poškodbe hrbtenice in roke, medtem ko tretji ostaja v bolnišnici zaradi nadaljnje diagnostike, v kateri izključujejo poškodbo hrbtenice, so še pojasnili.



Vodja gasilske intervencije Nejc Mohar je intervencijo, o kateri so bili obveščeni v četrtek ob 20.30, zaradi števila poškodovanih – vsi so namreč potrebovali prevoz v bolnišnico – označil za zahtevno. Pri oskrbi in prevozu v bolnišnico so tako pomagale enote nujne medicinske pomoči iz Ribnice, Novega mesta, Postojne in Ljubljane.

Vzrok za nesrečo je bila po Moharjevih besedah preobremenitev lesene konstrukcije poda na stolpu skakalnice. Po njegovih informacijah kolesarski park, ki je sicer v lasti Kolesarskega kluba Ribnčan, ni več v obratovanju. V Kolesarskem klubu Ribnčan nesreče niso hoteli komentirati.

Župan občine Ribnica Samo Pogorelec obžaluje, da se je nesreča zgodila. Kot je dejal, je kolesarski park na zasebnem zemljišču, kjer so njegovi upravljavci mlade doslej s tablami in zaščitnimi trakovi stalno opozarjali na morebitno nevarnost v sicer dotrajanem, okrog desetletje starem objektu. Po njegovih informacijah so kolesarski park lastniki ravno hoteli podreti ter sanirati in spraviti v prvotno obliko. Povedal je tudi, da mladi ob nesreči na objektu niso bili s kolesi.

Ogled kraja nesreče so opravili tudi policisti, ki nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo o vseh zbranih podatkih o okoliščinah obvestili pristojno državno tožilstvo.