Šiško se boji domov, ostaja v priporu

Maratonski zagovor Andreja Šiška po dveh dneh le končan. Soobtoženi Matej Lesjak prvine zbiranja varde primerja s pevskim zborom.
Fotografija: Andrej Šiško zatrjuje, da ne ruši ustavnosti, temveč jo brani. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Andrej Šiško zatrjuje, da ne ruši ustavnosti, temveč jo brani. FOTO: Aleš Andlovič

Maribor – V nadaljevanju sojenja Andreju Šišku in Mateju Lesjaku zaradi domnevnega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve je Šiško svoj maratonski zagovor, ki je včeraj potekal skoraj deset ur, končal šele v slabih dveh urah današnjega naroka. To pomeni, da se je skupno zagovarjal skoraj dvanajst ur.

Med zaključkom zagovora je izrazil užaljenost zaradi primerjave z Adolfom Hitlerjem, ki jo vidi ob nazivu 'vodja' Gibanja Zedinjena Slovenija, namesto izvoljeni predsednik. Šiško je v spis vložil knjigo Mir, svoboda, zmaga in poudaril, da ne ruši ustavnosti, temveč jo brani. Ob tem je pred sodnico izrazil prepričanje, da se nad slovenskim narodom načrtno izvaja genocid.

Vodja Štajerske varde je znova poudarjal, da je pri poletnem zborovanju pri Apačah šlo le za provokacijo. »Hotel sem doseči, da bi ljudje spoznali, da živimo v državi, kjer ne deluje nič. Provokacijo sem naredil, da pridem v javnost,« je dejal, medtem ko na vprašanja tožilstva ni želel odgovarjati.
 

Šova pred sodiščem ni bilo


V svojo obrambo je še povedal, da je bila Štajerska varda del programa stranke Gibanje Zedinjena Slovenija, ki ga je potrdilo tudi ministrstvo za notranje zadeve. Na vprašanje sodnice, ali je zanj ustanovitev dežele Štajerske politična satira, je Šiško odgovoril z »da in ne«. Pojasnil je, da niso nikoli postavili meje, zapornic ali kakorkoli zaprli določenega območja pred policijo.

Za Šiškom je svoj zagovor prebral še soobtoženi Matej Lesjak, ki naj bi posnel vse dogajanje in ga pomagal spraviti v javnost. Poudaril je, da v iztočnicah »Mirno!« in »Prosto!«, ki jih je na zborovanju ponavljal Šiško, ni prvin postroja. Prvine zbiranja Štajerske varde je tako primerjal s pevskim zborom, varda pa naj bi bila le provokacija za razkritje varnostih težav Slovenije.

Lesjak je videoposnetek dogajanja na zborovanju pri Apačah posredoval uredniku portala Politikis Alešu Erneclu in v elektronski pošti zapisal, da so bili člani Štajerske varde oboroženi s kalašnikovkami in sekirami, ne replikami orožja.

Pred sodiščem sicer tokrat ni bilo Šiškovih podpornikov, ki so včeraj uprizorili šov z limuzino in postrojem. Tega je vodil Ivan Bolfek, ki so ga pripadniki Štajerske varde naslavljali z nazivom general Ivan, tokrat pa je na sodišču nastopil kot ena izmed prič. Na vprašanje tožilstva, kaj so člani Štajerske varde počeli včeraj pred sodiščem, je Bolfek odgovoril, da so »pokopali pusta.«

Urednik portala Politikis Aleš Ernecl je kot priča povedal, da je za dogodek izvedel od Lesjaka in da se mu je zdel zabaven dogodek, za katerega bi bilo dobro, če zanj izvedo drugi. Šiška je Ernecl med pričanjem označil za zabavno medijsko pojavo, sam pa ne ve, ali je šlo za golo zabavo ali medijsko provokacijo.
 

Šiško ne želi iz pripora


Okrožni državni tožilec Tilen Ivec je izpostavil, da je omenjanje provokacije več kot očitno le način obrambe Šiška. »Zagovor je bil res zelo obširen, dejansko pa tistega, kar se je nanašalo na same očitke, ni bilo slišati. Ni povedal nič novega,« je dejal Ivec, ki je poudaril, da na področju državne varnosti provokacije niso dopustne. Sicer pa po tožilčevih besedah niti Šiško ni znal pojasniti, kateri del njihovega delovanja je bil provokacija.



Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj trdi, da so očitki obtožnice preveč abstraktni, da bi lahko njen klient podal konkretnejši zagovor. Po njenih besedah tožilstvo ni hotelo imeti tega postopka in če ne bi bilo političnih pritiskov, postopka ne bi bilo.

Šiško je tudi nasprotoval temu, da bi njegova zagovornica predlagala odpravo pripora in je izrazil željo, da do izreka sodbe ostane v priporu. Bal naj bi se namreč tega, da bi mu na prostosti podtaknili obdolžilne dokaze.