Skoraj šest let zaporne kazni za napad z nožem

Šerifa Amidžića obsodili, ker je 9. aprila 18-letnega znanca Ardiana Gjokiqija zabodel v prsni koš
Fotografija: Šerif Amidžić je priznal krivdo. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Šerif Amidžić je priznal krivdo. Foto: Marko Feist

Ljubljana - "Preden bi si to storil, bi lahko pomislil, kako močno boš s tem spremenil življenje drugemu. Ko ne moreš več imeti istega življenja, ko ne moreš več hoditi ven in se zabavati s prijatelji." Te besede je včeraj 18-letni Ardian Gjokiqi namenil 21-letnemu Ljubljančanu Šerifu Amidžiću, ki so ga na ljubljanskem okrožnem sodišču obsodili na pet let in deset mesecev zapora.

Amidžić je na predobravnavnem naroku priznal, da je 9. aprila, okoli pol treh popoldne, na Igriški ulici 5 v Ljubljani poskušal ubiti Gjokiqija. Morda je pričakoval nekoliko nižjo kazen, kot jo je v primeru priznanja krivde predlagal tožilec Darko Novak - pet let za poskus uboja ter 11 mesecev zaradi preklica pogojne obsodbe s konca lanskega leta (povzročitev lahke telesne poškodbe) oziroma enotnih pet let in deset mesecev.

Amidžićev zagovornik odvetnik Boris Kanduti je spomnil, da je tistega aprilskega dne obtoženi želel le pomagati prijatelju zaradi izsiljevanja, ni pa imel naklepa huje poškodovati Gjokiqija. Po odvetnikovih besedah bi moralo sodišče pri izreku, kajpak nižje kazni, upoštevati tudi, da je bilo zaradi uživanja trave takratno zavedanje obtoženca zmanjšano ter da naj bi imel oškodovanec pištolo. Ob tem je zavrnil trditve oškodovanca, da se mu do danes ni opravičil in da dejanja ne obžaluje. "Da obžaluje, je povedal takoj in ves čas tekom postopka," je pojasnil in nadaljeval, da je bil njegov klient deležen groženj oškodovanca in njegovih prijateljev, ko so prišli k njemu v zapor.
 

Prekoračil vse meje


Sodnik Marko Češnovar je v obrazložitvi sodbe povedal, da Amidžića, kar zadeva višino kazni, ne moreta odrešiti niti mladost niti priznanje krivde, saj je bilo to že tretjič, ko je šel nad drugega z nožem. "Stopnjujete kazniva dejanja. To sedaj pa je prekoračilo vse meje," je dodal. "Zaklali ste ga," je bil nazoren.

Amidžić je bil že obsojen zaradi grožnje, ker je 2015. s kuhinjskim nožem zamahnil proti žrtvi, drugič zaradi lahke telesne poškodbe, ko je 2016. ne le mahal z nožem, temveč z njim tudi ranil svojo drugo žrtev. "Sedaj ste ga tretjič uporabili na zelo konkreten način. In upam, da ga boste četrtič uporabili za rezanje kruha in zelenjave ter ne več za rezanje človeškega mesa," je obtožencu na srce položil sodnik. In nadaljeval, da naj ga v zaporu to, da je Gjokiqiju skoraj vzel življenje, "kljuva in opominja, da konfliktov ni mogoče reševati na tak način, ne glede na to, kaj je oškodovanec storil prijatelju". Hkrati je okrcal tudi oškodovanca. "Tudi Gjokiqi ni angelček, kar dokazujejo dokazi v spisu,'' je povedal sodnik in dodal, da bi se tako lahko tudi oškodovanec zamislil, če je vsaj deloma prispeval k dogodku. S premoženjskopravnim zahtevkom v višini 22 tisoč evrov ga je napotil na pravdo.

Amidžić je tistega aprilskega dne prišel v enega izmed lokalov na Igriški ulici, kjer je bil dogovorjen s prijatelji. Opazil je Gjokiqija, ki mu je, kot je po dogodku razkrila policija, približno dva tedna pred tem ukradel denar in marihuano. Stopil je k njemu in ga zbil na tla. Njuno vpitje je slišal eden od prijateljev, s katerimi se je pred tem pripeljal, in mu iz vozila prinesel nož. Z njim je Amidžić zabodel Gjokiqija v prsni koš oziroma vse do pljuč, nakar je z nožem še enkrat zamahnil, a je vnovičen vbod z zamahom roke preprečil oškodovanec in tako tam utrpel še ureznino. Brez hitre zdravniške pomoči ne bi preživel.

Amidžić je po dejanju s tremi prijatelji sedel v vozilo in pobegnil. Med begom so v gozdu na območju Mosteca skrili nož, a so ga policisti pozneje našli. Storilca in njegove prijatelje so izsledili in prijeli.