Slovenec z grozilnim listkom ropal po Zagrebu

V ropu v Zagrebu so po priznanju obsodili Tadeja Kašnarja, ki so ga v glavnem mestu Hrvaške prijeli med tretjim ropom.
Fotografija: Ena od žrtev je imela zaradi grde pisave težave z branjem sporočila, kar je roparja razjezilo. FOTO: Jutarnji list
Odpri galerijo
Ena od žrtev je imela zaradi grde pisave težave z branjem sporočila, kar je roparja razjezilo. FOTO: Jutarnji list

Zagreb – Hrvaški mediji poročajo o nekdanjem slovenskem nogometašu in prodajalcu hitre prehrane Tadeju Kašnarju, ki se je znašel na zatožni klopi zagrebškega občinskega sodišča. Priznal je krivdo za dva ropa in en poskus ropa, za kar so mu prisodili kazen 15 mesecev zapora.

Sedemindvajsetletnemu gradbenemu tehniku iz okolice Polhovega Gradca so Hrvati nadeli vzdevek Namrgoden, tožilci pa so ga preganjali s tremi točkami obtožbe. Bilo je 25. septembra lani, ko je v Vlaški ulici vkorakal v kiosk Petica in si v hladilniku postregel s pločevinko kole. Postavil jo je na prodajni pult, ko pa jo je trgovka V. Đ. vzela v roke, da bi z nje odčitala kodo, ji je dal listič, na katerem je torej pisalo »Imam ročno bombo in nož, daj mi hitro denar, vse bom vrgel v zrak«. Prebrala je in ga pobarala, ali se šali, pa ji je odvrnil: »Ne šalim se, daj hitro denar«. V strahu za svoje življenje mu je iz blagajne izročila 7900 kun (okrog 1070 evrov), nato pa je pobegnil v neznano.

Ropar je z lističem znova udaril 1. oktobra, ko je v Vlaški ulici vstopil v menjalnico Centar ter nagnal strah v kosti uslužbenki I. C. Tudi tej je izročil listič s pomenljivim zapisom in siknil: »Brez besed in neumnosti!«. Zaradi grde pisave ga je ženska vprašala, kaj sploh piše, pa se je razburil. »Daj mi ves denar, bankovce po 500 in deset evrov. Imam bombo v roki!« Dala mu je 530 evrov, odšel je, na pultu pa pustil listič, ki je pozneje postal dokaz proti njemu.

Tri dni pozneje je Slovenec obiskal menjalnico Studio Upi v Petrićevi ulici, kjer je tudi uslužbenka I. G. najprej prejela listič. Ženska je vsebino prebrala, mu ga hladnokrvno vrnila ter poklicala na 192, na Hrvaškem je to telefonska številka za nujne klice na policijo. Kašnarja so kmalu aretirali.


Pokesal se je


»Da, počutim se krivega. Kesam se, žal mi je, da so vsi ti ljudje zaradi mene doživeli šok. Dokler sem živel v Sloveniji, sem delal v očetovem podjetju. Ko sem imel 15 let, pa me je oče zapustil. Z materjo nisem bil v dobrih odnosih, odtlej se šolam in preživljam sam. Osem let sem delal v ljubljanskem McDonald'su, vsak konec tedna pa odhajal na Hrvaško, ker sem imel tu dekleta. Ko sem v Sloveniji dal odpoved, sem se preselil sem. Doslej na Hrvaškem nisem bil kaznovan. Ne znam pojasniti motiva, ki me je napeljali k ropom, želel sem le priti do nekaj denarja. Ker sem že delal v gostinstvu, pa se želim zaposliti v katerem od hrvaških McDonald'sov,« je po poročanju Jutarnjega lista na sodišču povedal skrušeni Kašnar ter dejal, da je bil pred leti nogometaš v enem od slovenskih nižjeligašev.

Po hrvaški kazenski zakonodaji je kriv dveh kaznivih dejanj razbojništva in enega poskusa razbojništva. Poleg leta in treh mesecev zaporne kazni so mu na občinskem sodišču naložili, da mora okradenim podjetjem povrniti vso škodo, plačati pa bo moral še 1080 evrov stroškov sodnega postopka, tudi za usluge sodnega prevajalca, ki mu je očitke iz hrvaščine prevajal v slovenščino.