Šov pred sodiščem, v dvorani solze Andreja Šiška

V celodnevnem zagovoru je Šiško opisal svoje življenje in delo od leta 1986 ter večkrat poudaril, da je šlo le za provokacijo.

Objavljeno
06. marec 2019 19.44
Posodobljeno
06. marec 2019 19.44
Andrej Šiško na sodišču FOTO: Mariborinfo
Jaka Maučec, Mariborinfo
Jaka Maučec, Mariborinfo
Maribor – Začetek sojenja vodji Štajerske varde Andreju Šišku in soobtoženemu Mateju Lesjaku je zaznamoval večurni zagovor Šiška, v katerem je opisal svoje življenje in delo vse od leta 1986, večkrat pa poudaril, da je šlo le za provokacijo. Pripadniki Štajerske varde so pred sodiščem poskrbeli za šov z limuzino in postrojem.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je tako začelo sojenje Andreju Šišku in Mateju Lesjaku, ki ju obtožnica bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Za pestro dogajanje so pred sodiščem poskrbeli privrženci Šiška, ki so se pripeljali z limuzino in uprizorili postroj z vzklikanjem »Štajerska varda!«.

Tudi sodni dvorani jih je sodnica Vanja Verdel Kokol ob glasnem aplavzu na začetku Šiškovega zagovora morala opozoriti, naj ne motijo obravnave. Lesjak je pred jutrišnjo glavno obravnavo preklical pooblastilo svojemu odvetniku in se bo zastopal sam, saj meni, da so obtožbe zoper njega nesmiselne in ne potrebuje zagovornika.

image
Privrženci Šiška so se pripeljali z limuzino in uprizorili postroj z vzkliki »Štajerska varda!« FOTO: Mariborinfo


Šiško se je na zagovor dobro pripravil in v vrečki na sodišče prinesel knjige in drugo gradivo, pomagal pa si je tudi s prenosnikom. Kljub drugačnemu nasvetu odvetnice Lucije Šikovec Ušaj je za zagovor porabil ves dan.

Na začetku se je vrnil v leto 1986, ko je kot 16-letnik ustanovil svojo prvo uporniško organizacijo. Ko je beseda nanesla na plebiscit o samostojnosti Slovenije, je potočil celo nekaj solz. Šiško je poudaril, da je »užaljen«, da se mu očita kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, češ zakaj bi rušil državo, če jo je pomagal ustvariti. S citiranjem lastnih govorov je celo dokazoval, da je v preteklosti že večkrat pozival k uporu, a, kot je dejal, takrat ni bil tarča ovadb.

Že zagovori Šiška na policiji in pred preiskovalnim sodnikom so trajali več ur. Okrožni državni tožilec Tilen Ivec ni privrženec Šiškovega izčrpnega pripovedovanja o dolgoletnem zavzemanju za Slovenijo. »Govori o času, ki sploh ni pod obtožbo. Vsekakor tisto, kar je pod obtožbo, kaže drugačno sliko kot to, kar on zdaj želi prikazati,« je povedal tožilec.

Zagovornica Šiška je njegovo početje pojasnjevala, da je medije dosegel le takrat, ko je storil kaj posebnega in obenem napovedala predlog za odpravo pripora, v katerem je Šiško že pol leta.

Šiško je ponavljal, da nikoli ni imel namena pozivati k oboroženemu uporu. Da niso nevarni, naj bi po njegovih besedah dokazovale tudi replike orožja, s katerim so »nastopali« na postroju Štajerske varde v Apačah.

Sodnica Vanja Verdel Kokol je v marcu razpisala kar deset narokov, naslednji bo že jutri, kjer je pričakovati prve priče, predvsem nekatere udeležence postroja v Apačah, ki je pripeljal do postopka.

Šele med postopkom bo sodnica odločila, ali bo morda ustregla tudi zahtevam obrambe, da bi zaslišali vrh slovenske politike, med drugim premiera Marjana Šarca, predsednika Boruta Pahorja, nekdanjega premiera Mira Cerarja in vodjo opozicije Janeza Janšo.