Lastnik in kapitan jadrnice zavračata krivdo za tragedijo na Hvaru

23-letnemu lastniku in 27-letnemu kapitanu jadrnice grozi do osem let zapora. Branila se bosta s prostosti.
Fotografija: FOTO: Marko Feist Foto
Odpri galerijo
FOTO: Marko Feist Foto

Tragedija na Hvaru počasi dobiva epilog. Hrvaška policija je sinoči zaključila kriminalistično preiskavo ter objavila njene izsledke. Prijeli so kapitana in lastnika jadrnice, na kateri so se zastrupili italijanski turisti. Po poročanju hrvaškega portala Dnevnik.hr sta za smrt sedeminpetdesetletnega državljana Italije Eugenia Vincija odgovorna 23-letni lastnik in 27-letni kapitan jadrnice.

Kot poroča Slobodna Dalmacija, krivdo oba zavračata. Izpostavila sta, da sta prav onadva med vplutjem v hvarsko pristanišče zastrupljenim potnikom nudila prvo pomoč in da sta pretresena zaradi dogajanja. Lastnik jadrnice je izjavil, da moli, da bi bilo z otrokoma vse v redu. Njegov odvetnik Hrvoje Krišto je izjavil, da zaenkrat dokazov, ki bi dokazovali njegovo krivdo, ni. Kot je dodal, bo potrebno še dokazati, kaj je povzročilo zastrupitev.

Medtem ostajata petletni deček in štirinajstletna deklica v intenzivni negi, v umetni komi in na aparatih za dihanje. Kot dodaja Slobodna Dalmacija, so zdravniki na možganih obeh odkrili spremembe, a bodo posledice zastrupitve znane šele, ko ju bodo prebudili. Resnosti poškodb zaenkrat ne morejo ugotoviti.

Jadrnica je sicer izplula iz Omiša, zatem plula do Splita, kjer so se vkrcali italijanski gostje, nakar so odpluli do Milne in Visa ter v ponedeljek zvečer prišli na Hvar. Znova so izpluli v torek zjutraj, a se zaradi Vincijeve smrti in zastrupitve nujno vrnili na Hvar.

Rezultati obdukcije so pokazali, da naj bi bil vzrok smrti direktorja verige trgovin Tuodi Vincija vdihavanje ogljikovega monoksida. Kot poročajo hrvaški mediji, naj bi lastnik in kapitan jadrnice minuli teden v nasprotju s pravili vgradila bencinski agregat z zračnim hlajenjem, ki se lahko uporablja le v odprtih prostorih. Kot še poroča Slobodna Dalmacija, sta se za vgradnjo bencinskega generatorja odločila zatem, ko je odpovedal dizelski generator. Vzrok za zastrupitev tako niso školjke, kot so sprva domnevali, temveč ogljikov monoksid, ki je uhajal iz ladijskega motorja.



Dvojico je splitska policija aretirala, če jima bodo dokazali krivdo, pa jima grozi do osem let zapora. »Po vseh zbranih dokaznih gradivih in ugotovljenih dejstvih ter zaključeni preiskavi smo zaradi suma storitve kaznivega dejanja aretirali 23-letnega in 27-letnega državljana Hrvaške ter ju pridržali v prostorih Policijske postaje Hvar,« je sinoči sporočil predstavnik hrvaške policije. Zoper njiju so podali kazensko ovadbo. Danes sta bila na državnem tožilstvu, pripora niso odredili. Branila se bosta s prostosti.
 

Otroka še vedno v kritičnem stanju


​Kapitan plovila je v torek zaprosil za vplutje v pristanišče, saj je bil na krovu mrtev moški. Ta je umrl še pred prihodom reševalcev, pet oseb pa je bilo zaradi zastrupitve odpeljanih v splitsko bolnišnico. Moški, star 64 let, ter ženski, stari 56 in 44 let, so si kmalu opomogli, pet in štirinajst let stara otroka pa se še vedno borita za življenje. 

»​Deklica in deček sta še vedno v kritičnem stanju. Oba sta še vedno priključena na respirator, hkrati pa naj bi imela v krvi povišano raven karboksihemoglobina, kar je lahko posledica zastrupitve,« je sporočila Branka Polić, vodja Zavoda za intenzivno pediatrijo splitske bolnišnice. Polićeva je že včeraj dejala, da je primer obeh otrok eden najtežjih v njeni karieri. V bolnišnici je tudi njuna mati, ki pa ni v smrtni nevarnosti.

Preberite še:

Več iz te teme: